ГоловнаСуспільствоЖиття

СБУ вилучила в засновника блогу про блокчейн ForkLog криптовалюту і техніку

У спецслужбі інциденту поки що не прокоментували.

СБУ вилучила в засновника блогу про блокчейн ForkLog криптовалюту і техніку
Фото: EPA/UPG

Співробітники Служби безпеки провели обшук у квартирі засновника одного з найбільших російськомовних блогів про криптовалюти і блокчейн ForkLog Анатолія Каплана (Климова) в Одесі.

Як повідомляють на сайті ForkLog, обшук пройшов 15 грудня при двох понятих.

Підставою для обшуку послужило кримінальне провадження проти групи осіб зі США і з України, які, за даними слідства, розробили злочинну схему заволодіння грошима з платіжних карток третіх осіб.

"Як заявили співробітникам СБУ підозрювані, вони здійснювали "обмін криптовалюти біткойн на українську гривню за допомогою інтернет-ресурсу "Форклог". Надана ними інформація сама по собі не відповідає дійсності, оскільки функціоналу, що дозволяє здійснювати такий обмін, на сайті немає і жодної подібної "допомоги" ForkLog ніколи не надавав. Крім того, жодна із зазначених у документі осіб ніяк не пов'язана ні з діяльністю ForkLog, ні з його засновником, і жодних доказів зворотного слідчі не надали", - йдеться в повідомленні.

У СБУ інциденту поки що не коментували.

При цьому, згідно з повідомленням на сайті ForkLog, під час обшуку було вилучено декілька пристроїв зі збереженою на них криптовалютою, ноутбук та інші особисті речі Каплана. Також повідомляють, що один зі співробітників СБУ робив намагався вивести біткойни на свій гаманець просто під час обшуку, на що адвокат Каплана викликав поліцію і заявив про запланований грабунок.

Наступного дня після обшуку з криптовалютного гаманця Ethereum, який належав Каплану, всі монети ETH були переказані на новостворений гаманець. Крім того, увечері 16 грудня невстановлені особи спробували зняти з його особистої банківської картки 3 тис. гривень.

"На цей момент ми співпрацюємо з адвокатами для того, щоб повернути вилучене майно", - повідомив Каплан.

Нагадаємо, в листопаді Генпрокуратура повідомила про підозру організатору збору грошей на криптовалюту Swisscoin.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram