ГоловнаСуспільствоЖиття

18 грудня в Криму пройде понад 70 судів над кримськими татарами

Активістів судять за масові одиночні пікети проти репресій 14 жовтня

18 грудня в Криму пройде понад 70 судів над кримськими татарами
Фото: Макс Требухов

Сьогодні, 18 грудня, по всій території анексованого Криму відбудеться понад 70 судових засідань щодо активістів, які вийшли з одиночними пікетами 14 жовтня у відповідь на обшуки і затримання кримських татар.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Усіх активістів звинувачують у порушенні встановленого порядку проведення масового заходу (ч. 5 ст. 20.2 КпАП РФ). У адмінпротоколи, складені на них, сказано, що кожен з них "узяв участь у не узгодженому з органами місцевого самоврядування публічному заході у формі пікету, що є колективною публічною акцією, яка проводиться громадянами 14 жовтня 2017 року в період з 10:00 до 12:00 на території Республіки Крим під виглядом одиночних пікетів".

Кожному загрожує штраф від 10 000 до 20 000 рублів або обов'язкові роботи на термін до 40 годин.

Головним доказом звинувачення у справах служить експертиза, проведена Експертно-криміналістичним центром МВС у Криму. Його спеціаліст зробив висновок, що "пікети об'єднані єдністю мети, задуму і спільної організації".

Засідання призначено в судах Сімферополя, Джанкоя, Алушти, Судака, Кіровського, Красногвардійського, Білогірська і Радянського. Увечері 17 грудня активісти з громадського руху "Кримська солідарність" повідомили, що кримським юристам надійшло загалом 86 заявок із проханням надати допомогу.

Нагадаємо, 14 жовтня 2017 року на всій території анексованого Росією Криму на одиночні пікети проти репресій силовиків щодо кримських татар і мусульман вийшло понад 100 осіб. Пікети проходили в Сімферополі, Джанкої, Судаку, Феодосії, Старому Криму, Кіровському, Алушті, Радянському і Білогірському районах, на трасі Сімферополь-Бахчисарай. Люди тримали плакати з написами "Мусульмани Криму - ваші сусіди, а не терористи", "Зупиніть свавілля силовиків Криму", "Свободу політичним в'язням", "Терористів у Криму не було, немає і не буде", "1944 - зрадники, 2017 - терористи ". Понад 30 осіб були затримані і доставлені в місцеві відділи поліції. Деякі затримання проходили агресивно. До вечора всіх затриманих відпустили з дільниць.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram