ГоловнаСуспільствоЖиття

У Хмельницькому відновили справу про зникнення пам'ятника Леніну

22-тонну скульптуру з бронзи активісти знесли в 2014.

У Хмельницькому відновили справу про зникнення пам'ятника Леніну
Фото: YouTube

У Хмельницькому досі не можуть знайти 22-тонний пам'ятник Леніну, який активісти знесли ще в 2014 році, повідомляють "Подробности".

"Деякий час радянський ідол пролежав під відкритим небом, а потім зник. Навіть як брухт загальна вартість пам'ятника може сягнути майже півтора мільйона гривень. Напевно, тому дворічні пошуки монумента спіткала невдача і справу закрили. Однак днями місцева прокуратура скасувала постанову про закриття кримінального провадження і поновила слідство", - йдеться в сюжеті.

Скульптуру завезли на територію комунального підприємства. Але договір про зберігання чиновники чомусь не уклали і навіть не взяли пам'ятник на баланс.

"Ніякого опису, ніякої документації пам'ятника не було. Ні матеріалу, ні ваги, ніяких технічних даних в управлінні не було і просто не передавалося. Його просто завезли на територію і залишили", - говорить Віктор Чапайда, екс-керівник Хмельницького управління ЖКГ.

З території комунального підприємства бронзовий Ленін - вагою понад 22 тонни - зник. Згодом активісти його знайшли - на приватній фірмі з переробки металобрухту. Пам'ятник був загорнутий в чорну плівку і прикритий купою металобрухту. Коли почали розбиратися - виявилося, що це зовсім інший Ленін. Утричі менший за розміром, а головне - не з бронзи, а з бетону.

Справу правоохоронці відкрили, але чому так сталося - так і не з'ясували. У новій поліції взагалі не побачили складу злочину і влітку цього року справу закрили. Активісти звернулися в ГПУ. Після чого матеріали про зникнення Леніна взялася вивчати місцева прокуратура.

Було встановлено, що постанову слідчий ухвалив передчасно, без повного, неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження. У зв'язку з цим Хмельницькою місцевою прокуратурою було ухвалено рішення про скасування постанови слідчого щодо скасування кримінального провадження. Слідство відновлено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram