ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

В Україні у 2017 році зафіксовано чотири випадки смерті від кору

Лікарі наголошують на обов'язковій вакцинації.

В Україні у 2017 році зафіксовано чотири випадки смерті від кору
Фото: mygazeta.com

З початку 2017 року в Україні зафіксовано два випадки смерті у дітей і два випадки смерті від кору у дорослих.

Про це в ефірі повідомив головний дитячий імунолог Києва Федір Лапій, передає Громадське радіо.

"Ми прогнозували цей спалах, тому що кір має підйоми захворюваності кожні 5-6 років. Можна згадати 2001, 2005-2006. У 2006 році у нас захворіло понад 40 тис. - це тільки зареєстровані випадки, в 2012 році офіційно зареєстровано трохи більш ніж 12 тис. Минуло 5-6 років - маємо підйом захворюваності", - розповів лікар.

За словами імунолога, кір входить до переліку хвороб, проти яких обов'язкова вакцинація.

"Є календар щеплень, який передбачає вакцинацію проти десяти інфекційних захворювань: кір, краснуха, епідемічний паротит, гепатит, туберкульоз, кашлюк, дифтерія, правець, поліомієліт, ХІБ-інфекція. І є стаття 15 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб", де зазначено, що невакцинована дитина не має права відвідувати організовані дитячі колективи", - додав Лапій.

Лікар зазначив, що кір буде поширюватися в Україні і наступного 2018 року.

"Кір буде в Україні і на початку 2018 року. Як буде у другій половині 2018-го - зараз говорити зарано. Все залежить від того, як будуть вакцинуватися діти. Але навчальний процес, який ми маємо в осінньо-зимовий, весняний період сприятиме тому, що вірус кору буде легко поширюватися від дитини до дитини і таким чином входити у сім'ю", - резюмував імунолог.

Кір є однією з головних причин дитячої смертності у світі. Він загрожує і дітям, і дорослим, не захищеним щепленням. Захворювання проявляється високою температурою, нежиттю, кашлем, висипом, іноді до симптомів додаються блювота і пронос. Кір небезпечний тим, що може ускладнитися пневмонією або спричинити ураження головного мозку.

Головна причина спалахів кору - низький рівень охоплення вакцинацією. Минулого року менш ніж половина українських дітей були щеплені від кору за графіком. На кінець серпня 2017 року другою дозою вакцини КПК за календарем щеплень були захищені 61% дітей шестирічного віку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram