ГоловнаСуспільствоЖиття

У Криму допитали двох учасників проукраїнського мітингу, обвинувачених у "справі 26 лютого"

Вони підтвердили, що прийшли на мирну акцію з власної волі.

У Криму допитали двох учасників проукраїнського мітингу, обвинувачених у "справі 26 лютого"
Фото: www.radiosvoboda.org

Сьогодні, 14 грудня, Центральний районний суд Сімферополя допитав обвинувачуваних у "справі 26 лютого" Арсена Юнусова та Ескендера Емірвалієва.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Юнусов розповів, що дізнався про майбутній мітинг із соцмереж, прийшов на нього з власної волі, був знайомий лише з одним із обвинувачуваних у справі - Ескендером Емірвалієвим, до Меджлісу жодного стосунку не мав і не має.

Також Юнусов підтвердив, що мітинг загалом мав мирний характер, були лише поодинокі сутички. Сам він узяв участь в одній бійці, при цьому його відтягнули мітингувальники з проукраїнського боку. Він додав, що на мітингу не бачив жодного співробітника правоохоронних органів, який охороняв порядок і попередив Юнусова про якісь порушення з його боку.

Прокурор, не задоволений відповідями Юнусова, запросив оголосити протокол його допиту слідчим. Захист акцентував увагу на тому, що обвинувачений давав ці свідчення при адвокаті Джемілю Темішеву, якого суд згодом відвів від справи, а згідно з КПК РФ, це заборонено. 

Незважаючи на заперечення всіх п'ятьох фігурантів справи і їхніх адвокатів, суддя постановив зачитати зізнавальні для Юнусова і такі, що звинувачують інших, свідчення. Юнусов сказав, що визнає ці свідчення лише частково, відмовляється від того, що брав участь у масових заворушеннях і що хтось організовував тисняву. Також Юнусов додав, що бачив провокаторів лише з проросійською боку.

Емірвалієв, своєю чергою, розповів, що дізнався про мирний мітинг з телевізора, жодних інструкцій ні від кого не отримував, а хотів висловити свої погляди в рамках закону та підтримати територіальну цілісність України. Щойно він доїхав до місця мітингу, у нього виник спонтанний побутовий конфлікт з потерпілим Шлягіним. Після короткої сутички на мітингу, яка зафіксована на відео, він більше ніколи його не бачив.

Емірвалієв додав, що спочатку свідчення слідчому він дав під тиском призначеного йому адвоката. "Вона не сприяла мені, тільки погіршувала моє становище, погоджуючись у всьому зі слідчим. Казала мені: "Ти себе на відео бачиш? Ну, ось і погоджуйся, все нормально буде". Ось мене нормально й відвезли в СІЗО", - пояснив Емірвалієв.

Прокурор, знову посилаючись на "істотні суперечності", запросив оголосити письмові свідчення слідчому, які Емірвалієв дав під тиском захисника за призначенням. Усі п'ятеро обвинувачених і їхні адвокати виступили проти, акцентуючи увагу на тому, що це пряме порушення ст. 75 КПК Росії.

"Ми проходимо цю процедуру десятки разів, ви нас питаєте і все одно оголошуєте. Я не зрозумію, навіщо це робиться - просто щоб було? Тоді, може, прокурора відразу посадити біля судді?" - висловився Мустафа Дегерменджі.

Незважаючи на незаконність клопотання, суд зачитав протокол.

"Коли в справу вступив мій теперішній адвокат, він мені чітко пояснив, під чим я підписався, і тоді я вже почав розуміти, що обмовив себе і людей", - сказав Емірвалієв після того, як суд оголосив свідчення.

Нагадаємо, 26 лютого 2014 року в Сімферополі біля будівлі Верховної Ради Криму мітингували 7-8 тисяч кримських татар, вимагаючи від влади регіону зберегти цілісність України. По інший бік з ініціативи партії "Руське єдинство" вийшли мітингувати близько 3-4 тисяч осіб з російськими і кримськими триколорами.

Мітинг переріс у бійку, яка закінчилася тим, що представники кримськотатарського народу, яких було вдвічі більше, витіснили з площі проросійських опонентів. Через тисняву двоє людей загинули, кілька десятків дістали різні травми. Заплановане на цей день засідання парламенту і призначення дати референдуму про незалежність автономії, не відбулося через відсутність кворуму.

Повернутися до розгляду цих питань депутати змогли наступного дня - з "допомогою" озброєних людей. У ніч проти 27 лютого 2014 року російські силовики взяли під контроль будівлі Верховної Ради і Ради міністрів Криму.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram