ГоловнаСуспільствоЖиття

Центр розвитку міста з'ясував, як кияни найчастіше порушують ПДР

В опитуванні взяли участь 5 тисяч осіб.

Центр розвитку міста з'ясував, як кияни найчастіше порушують ПДР
Фото: sud-info.ua

Кількість ДТП в Україні з січня по серпень 2017 року зросла на 6,1% (до 76 000 випадків), кількість загиблих - на 2,8% (1 377 осіб) порівняно з 2016-м. Така статистика управління дорожнього руху Національної поліції була озвучена на прес-конференції, присвяченій обговоренню результатів соціологічного дослідження про причини виникнення ДТП. «Причиною кожного п'ятого порушення правил дорожнього руху водіями та пішоходами на дорогах столиці є недосконалість транспортної інфраструктури. Зокрема: невлаштованість пішохідних переходів, погана якість розмітки та дорожнього покриття. Кожен десятий київський водій порушує ПДР щодня, а майже п'ята частина столичних пішоходів не здогадуються про існування штрафів для тих, хто порушує вимоги закону», - розповіла Людмила Костенко, депутат Київради і засновник громадського об'єднання «Центр розвитку міста».

Згідно з дослідженням, у рейтингу найпопулярніших порушень водіїв на першому місці - перевищення допустимої швидкості (40%).

На другому місці - порушення правил паркування (37,4%). Третє місце - перетин суцільної подвійної смуги (28%). Причини порушень ПДР водії називають такі: поруч не було інших транспортних засобів, запізнювався на роботу, погано обладнана дорога.

Щодо пішоходів, то 19% з опитаних навіть не знали, що чинне законодавство передбачає штрафи для пішоходів-порушників. Найбільша кількість порушень пов'язана з перетином пішоходами проїжджої частини в непризначених для цього місцях - 79% випадків. У той самий час 53% опитаних пішоходів радять збільшити кількість обладнаних переходів там, де люди постійно переходять дорогу, також 28% вважають, що потрібно збільшувати розмір штрафів.

«Отримані дані невтішні. Для вирішення проблем безпеки на дорозі потрібен комплексний підхід. Та, перш за все, необхідно об'єднати зусилля місцевої влади та громади. Нас із вами. Потрібно пропонувати реальні рішення, які можна реалізувати», – зазначила Людмила Костенко.

За її словами, найближчим часом ЦРМ планує розробити план співпраці громади і КМДА.

«Зокрема, маємо визначити найнебезпечніші пішохідні переходи в місті й узгодити план їх облаштування. Найбільшу увагу ми плануємо приділити переходам поблизу навчальних закладів. Також наші спеціалісти розроблять пропозиції щодо внесення змін у чинне законодавство», – підсумувала засновниця Центру розвитку міста.

*Представники ГО «Центр розвитку міста» з 20 листопада по 1 грудня 2017 року опитали 5000 киян. Половина з опитаних - водії, решта - пішоходи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram