ГоловнаСуспільствоВійна

Швеція підтримує український варіант розміщення миротворців на Донбасі

"Місія ООН повинна розміщуватися на неконтрольованій ділянці російсько-українського кордону".

Швеція підтримує український варіант розміщення миротворців на Донбасі
Фото: globallookpress.com

Швеція підтримує ініціативу розміщення миротворців ООН на Донбасі для відновлення територіальної цілісності України.

Про це заявила міністр закордонних справ королівства Маргот Вальстрьом під час промови в рамках 24-го засідання Ради міністрів ОБСЄ у Відні, передає УНІАН.

Вона підкреслила, що міжнародний порядок був побудований спільними зусиллями.

"У Гельсінкі, Парижі та інших містах ми погодилися підтримувати комплекс фундаментальних принципів. Ми погодилися, що не може бути безпеки між країнами без дотримання прав людини в самих країнах. Ми погодилися вимагати одне від одного підзвітності для того, щоб дотримуватися і зберігати ці принципи, але сьогодні ми бачимо серйозні виклики для того, з чим ми погодилися. Погіршення ситуації з правами людини в регіоні, тривалі конфлікти в Грузії, Молдові та Нагірному Карабаху і не меншою мірою російська агресія, яку ви можете бачити в Україні. Її незаконна анексія Криму та її безпосередня участь у дестабілізаційних військових діях на сході України", - заявила Вальстрьом.

Вона сказала, що розповіді кримських татар про їхні страждання в окупованому Криму свідчать про необхідність реагування на ситуацію.

"Як (непостійний) член Ради Безпеки ООН Швеція вітатиме практично здійсненну місію ООН, яка буде сприяти відновленню територіальної цілісності України", - заявила голова МЗС.

Також вона зазначила, що ця місія повинна розміщуватися на неконтрольованій Україною ділянці російсько-українського кордону на Донбасі.

"І ми співпрацюємо з нашими партнерами і союзниками, щоб побачити, яким чином цього можна досягти", - сказала Вальстрьом.

Нагадаємо, введення миротворців поки що не є темою переговорів у Мінську.

Раніше голова МЗС Люксембургу Жан Ассельборн заявив, що розміщення миротворчої місії ООН на Донбасі можливе, але за умови, що її мета буде однією для всіх, а саме: припинити бойові дії, відвести військову техніку і відновити контроль на кордоні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram