ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

ООН оголосила десятиліття наук про океан

Океан покриває 71% поверхні земної кулі, тоді як людство дослідило менш ніж 5%.

ООН оголосила десятиліття наук про океан
Фото: unesco.org

Організація Об'єднаних Націй 5 грудня оголосила Десятиліття наук про океан в інтересах сталого розвитку (2021-2030 рр.).

Прес-служба ЮНЕСКО повідомила, що це зроблено з метою активізації міжнародного співробітництва в дослідженні океану, планування морського простору і зменшення морських ризиків. "Океан - це новий обрій. Він покриває 71% поверхні земної кулі, тоді як ми дослідили менш ніж 5%. Проведення Десятиліття забезпечить більшу координацію досліджень. Міжурядова океанографічна комісія ЮНЕСКО пишається тим, що перебуває на передньому краї цих зусиль", - прокоментувала рішення ООН генеральний директор ЮНЕСКО Одрі Азуле.

Задоволення потреб майже 3 мільярдів осіб залежить від морського і прибережного біорізноманіття. Океан поглинає близько третини виробленого людьми CO2, пом'якшуючи негативні наслідки зміни клімату. При цьому національні витрати на науки про океан становлять лише від 0,04 до 4% від загального обсягу інвестицій у дослідження і розробки.

Нагадаємо, що 2020 року закінчиться десятиліття ООН, присвячене пустелям і боротьбі з опустелюванням, а також десятиліття біорізноманіття.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram