ГоловнаСуспільствоЖиття

Черга в дитсадки в Україні перевищує 52 тисячі осіб

На 100 місць претендують 113 дітей.

Черга в дитсадки в Україні перевищує 52 тисячі осіб

Черга в дитячі дошкільні освітні установи в Україні перевищує 52 тисячі осіб.

Про це на засіданні уряду в середу сказала міністр освіти Лілія Гриневич.

"У черзі станом на 1 січня 2016 року перебували 90,5 тис. дітей. Зараз цей показник становить 113 дітей на 100 місць. Але зрозуміло, що розосереджено це по різній місцевості в різних регіонах. З січня 2016-го по вересень 2017 року ми змогли скоротити чергу на 38 тисяч місць... Станом на початок року найбільше в черзі було дітей у Києві - понад 8,5 тис., і в Одеській області включно з Одесою - понад 9 тис.", - повідомила вона.

До 2020 року в Україні мають створити 96 147 додаткових місць, в тому числі в Київській області - 10 тисяч, Львівській області - 10 тисяч, в Києві - 9 тисяч.

"Це дозволить не просто ліквідувати чергу, а забезпечити нормальну завантаженість груп у дошкільних установах. Тому що в нас є перевантажені групи, особливо у великих містах, що сприяє зростанню захворюваності, не дозволяє вихователям приділяти належну увагу дітям", - сказала міністр.

При цьому міністр підкреслила, що збільшення мережі дитсадків вимагає вирішення ще однієї проблеми - серйозної нестачі вихователів.

"Хочу привернути увагу всього Кабінету Міністрів до нової проблеми. Нам потрібні дитсадки, які розростаються згідно з кількістю дітей в Україні, забезпечити кадрами, вихователями. А в нас серйозна нестача кадрів. По Україні в нас майже 4,5 тис. незаповнених вакансій вихователів дошкільних навчальних закладів. І з огляду на зростання кількості цих місць, нам потрібно буде додатково готувати цих фахівців. У них повинна бути належна зарплата, щоб люди були мотивовані працювати в дошкільних навчальних закладах".

Загалом вона прогнозує, що до 2020 року в Україні вдасться створити передумови, які будуть гарантувати кожній дитині доступ до дошкільної освіти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram