ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Філарет виключив повернення УПЦ КП до Московського патріархату

"Покаяння в тому, що я обрав шлях автокефалії УПЦ, не було, немає і ніколи не буде".

Філарет виключив повернення УПЦ КП до Московського патріархату
Фото: Макс Требухов

Митрополит Київський і всієї Русі-України Філарет виключив повернення Української православної церкви Київського патріархату під управління Москви.

Про це він заявив на прес-конференції в п'ятницю.

"Хочу заявити Московському патріархату і єпископату: ніколи українська церква не повернеться в Московський патріархат. Чому? Тому що в нас є своя країна!" - сказав він.

"Ніякого каяття в тому, що я обрав шлях автокефалії Української православної церкви, не було, немає і ніколи не буде. Бог дав нам державу, а раз Бог дав нам державу, в цій державі повинна бути незалежна православна церква. Це аксіома. Цим шляхом пройшли всі автокефальні церкви, починаючи із цієї самої Російської церкви. Коли було створено Московське князівство, незабаром Москва поставила питання про відокремлення від Київської метрополії. Вони відокремлювалися не від Константинопольського патріархату, а від Київської метрополії, і створили свою Московську метрополію, проголосивши її автокефальною церквою", - заявив митрополит.

Нагадаємо, що 16 листопада Філарет надіслав письмове звернення до московського патріарха Кирила та єпископату РПЦ з пропозицією завершити "наявне протистояння".

У Москві це сприйняли як "крок до подолання розколу і відновлення церковного спілкування з боку тих, хто колись вийшов з єдності з канонічною Українською православною церквою [Московського патріархату]".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram