ГоловнаСуспільствоЖиття

РПЦ обмежила самостійність УПЦ МП

Патріарха Кирила зобов'язали поминати в українських церквах.

РПЦ обмежила самостійність УПЦ МП
Фото: mospat.ru

Поправки в статут Російської православної церкви, запропоновані архієрейському собору РПЦ предстоятелем Української православної церкви (Московський патріархат) митрополитом Онуфрієм, які були покликані допомогти УПЦ (МП) виглядати більш самостійною церквою в Україні, собор затвердив у такій редакції, яка обмежує самостійність української церкви ще більше.

Про це пише портал "Релігія в Україні".

Так, тепер РПЦ повинна схвалювати статут УПЦ. Раніше такого пункту в статуті РПЦ не було, статут УПЦ затверджував лише собор УПЦ.

Також у соборному висновку записано: "Ім'я Предстоятеля поминається в усіх храмах Української Православної Церкви після імені Патріарха Московського і всієї Русі". Раніше такої вимоги в статуті РПЦ не було. Тепер затверджено пряму вимогу статуту РПЦ про поминання патріарха РПЦ у всіх храмах УПЦ. "Цей пункт, мабуть, внесено самим патріархом Кирилом, який болісно сприймає своє непоминання в низці храмів УПЦ", - пише видання.

Крім того, тепер рішення про утворення або скасування єпархій, що входять в УПЦ (МП), і про визначення їх територіальних кордонів повинні затверджуватися архієрейським собором РПЦ.

10-й пункт визначення говорить: "Рішення Помісного й Архієрейського Соборів є обов'язковими для Української Православної Церкви". Це теж норма в статуті РПЦ. Раніше багато рішень московських соборів, виходячи з місцевої ситуації, систематично ігнорувалися і не виконувалися в УПЦ.

Інші пункти також закріплюють залежність УПЦ від РПЦ (зокрема, підтверджується, що УПЦ "отримує святе миро від Патріарха Московського і всієї Русі").

Єдиним очевидним досягненням УПЦ на соборі є пряма декларація визначення архієрейського собору РПЦ про те, що центр управління УПЦ розміщено в Києві. Видання зазначає, що цей запис, імовірно, було зроблено, щоб формально убезпечити УПЦ від дії закону про ''церкви з центром у країні-агресорі", проект якого розглядають у парламенті України. Однак інші пункти соборного висновку слабо корелюють із цією поправкою.

"Таким чином, якщо раніше в статуті РПЦ була очевидна двозначність з приводу ставлення до УПЦ, яка давала можливість двояко інтерпретувати положення статуту, в новому висновку Архієрейського Собору РПЦ цю двозначність усунуто на користь фактичного центру управління в Москві", - підсумовує видання.

Нагадаємо, Архієрейський Собор РПЦ проходить у Москві з 29 листопада по 2 грудня. У ньому, зокрема, беруть участь ієрархи УПЦ МП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram