ГоловнаСуспільствоЖиття

Оприлюднено лист голови УПЦ КП патріарха Кирила з закликом завершити "наявне протистояння"

Лист написано на прохання з Московського патріархату для відновлення можливості "молитовного єднання".

Прес-секретар Української православної Церкви Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря) оприлюднив копію листа голови УПЦ КП Філарета на ім'я голови Російської православної церкви патріарха Кирила і єпископату РПЦ.

У листі, датованому 16 листопада, йдеться, зокрема, про бажання "відновити євхаристійне і молитовне спілкування" і про заклик прийняти рішення для завершення "наявного протистояння".

"Йдеться про те, щоб РПЦ "поставила як  такі, що не відбулися" всі рішення, які їй перешкоджають спілкуватися з УПЦ-КП. Тобто щоб визнала їх недійсними з самого початку. Патріарх Філарет анафеми і відлучення ніколи не визнавав і не визнає, тому його вони не хвилюють", - пояснив суть листа архієпископ Євстратій.

За його словами, цей лист написано на прохання з Московського патріархату, щоб "бути підставою на Архієрейському Соборі в Москві відновити можливість молитовного єднання".

"На жаль, цю можливість Собор відкинув", - констатував прес-секретар.

Він вказав, що лист написано "з дипломатичним бажанням врахувати" особу "адресата, щоб він міг зберегти його", але "адресат побажав врахувати нічиї інтереси, крім власних".

"Патріарх не має приводу "каятися перед РПЦ", тому що він не винен ні в чому з того, в чому його звинувачують. А прощати і просити прощення особисто - обов'язок кожного християнина. Патріарх Філарет як предстоятель Церкви є побратимом всім іншим патріархам і предстоятелям. Навіть якщо вони ведуть себе не по-братськи", - підсумував прес-секретар УПЦ КП.

Раніше сьогодні Архієрейський собор Російської православної церкви в Москві постановив створити комісію, яка буде вести переговори з членами Київського патріархату, які "відокремилися від церковного спілкування". Рішення було прийнято після того, як голова Української православної церкви Київського патріархату Філарет нібито попросив вибачення за вчинений в Україні церковний розкол і попросив повернути його в лоно Церкви.

Пізніше голова створеної комісії голова відділу зовнішніх церковних зв'язків МП митрополит Волоколамський Іларіон заявив, що ЗМІ неграмотно передали "суть листа, направленого колишнім митрополитом Київським і всієї України Філаретом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram