ГоловнаСуспільствоЖиття

У РПЦ зважилися на діалог з Київським патріархатом (оновлено)

Патріарх Філарет нібито попросив вибачення за вчинений в Україні розкол і попросив повернути його в лоно Церкви.

У РПЦ зважилися на діалог з Київським патріархатом (оновлено)
Фото: mospat.ru

Архієрейський собор Російської православної церкви в Москві постановив створити комісію, яка буде вести переговори з членами Київського патріархату, які "відокремилися від церковного спілкування".

Про це повідомляє РИА Новости.

Рішення було прийнято після того, як голова Української православної церкви Київського патріархату Філарет нібито попросив вибачення за вчинений в Україні церковний розкол і попросив повернути його в лоно Церкви.

"Після сумних двадцяти п'яти років чвар, насильства, взаємної неприязні, образ і негараздів, що виникли в українському Православ'ї і українському суспільстві в результаті розколу, з'являється, нарешті, можливість стати на шлях відновлення єдності", - йдеться в рішенні собору РПЦ.

При цьому архієреї РПЦ назвали конкретні кроки для подолання церковного розколу: рішуча відмова від насильства і захоплення храмів, відмова від взаємних звинувачень і докорів, взаємне прощення один одному старих образ.

Згідно з постановою Собору до складу комісії увійдуть представники РПЦ і Української православної церкви Московського патрірхату. Її очолить голова відділу зовнішніх церковних зв'язків МП митрополит Волоколамський Іларіон.

У той же час прес-секретар УПЦ КП архієпископ Євстратій заявив, що голова УПЦ КП Філарет не просив повернути його в лоно РПЦ.

"Патріарх Філарет не звертався до патріарха Кирила і до єпископату Російської православної церкви з проханням помилувати його і повернути в Церкву (...) Чи поширюється провокаційна інформація, яка не відповідає дійсності. Патріарх Філарет ніколи не направляв і не направлятиме на адресу Російської православної церкви, патріарха Кирила або кого-небудь іншого прохання про помилування… Ніколи патріарх Філарет ніяких листів, заяв або звернень подібного змісту не надсилав, не надсилає і надсилати не буде", - сказав архієпископ Євстратій (Зоря) агентству Інтерфакс-Україна в четвер ввечері.

Оновлення. Голова відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату митрополит Волоколамський Іларіон виступив з коментарем у зв'язку з поширенням у ЗМІ некоректної інформації про звернення голови УПЦ КП Філарета до Патріарха Московського і всієї Русі Кирила і єпископату РПЦ.

У ньому зазначено, що ЗМІ неграмотно передали "суть листа, спрямованого колишнім митрополитом Київським і всієї України Філаретом"

Поняття "помилування" не входить в канонічний лексикон Православної Церкви і не було вжито в отриманому листі. У ньому містилося прохання про скасування "всіх рішень, в тому числі про заборони і відлучення ... заради досягнення Богом заповіданого миру між єдиновірними православними християнами і примирення між народами". Лист завершувався словами: "Прошу вибачення у всьому, чим згрішив словом, справою і всіма моїми почуттями, і так само від серця щиро прощаю всім", - йдеться в коментарі.

Митрополит Іларіон зазначив, що ці слова були сприйняті членами Архієрейського Собору як свідчення готовності розпочати переговори про подолання розділення, що триває чверть століття. Саме для ведення переговорів, а не для "помилування", Собором була сформована комісія.

Раніше митрополит Київський і всієї України Онуфрій на засіданні Архієрейського собору попросив наголосити на особливому статусі Української православної церкви Московського патріархату в статуті РПЦ. Пропозицію митрополита Онуфрія прийняли одноголосно.

Архієрейський собор в Москві окремо прописав у статуті Російської православної церкви, що центр управління УПЦ Московського патріархату перебуває в Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram