ГоловнаСуспільствоЖиття

УПЦ МП попросила РПЦ про особливий статус

Митрополит Онуфрій запропонував закріпити автономність УПЦ у статуті РПЦ.

УПЦ МП попросила РПЦ про особливий статус
Мирополит Онуфрий на Архиерейском соборе
Фото: patriarchia.ru

Предстоятель Української православної церкви (Московський патріархат) митрополит Онуфрій у четвер на засіданні Архієрейського собору Російської православної церкви в Москві попросив прописати особливий статус УПЦ у статуті РПЦ.

Про це повідомляє Релігійно-інформаційна служба України.

У своєму виступі Онуфрій зазначив, що "актуалізувалися спроби дискредитувати УПЦ в очах українського суспільства, спекулюючи її "несамостійним" статусом".

У зв'язку із цим митрополит Онуфрій пропонує внести окремий розділ до статуту РПЦ під назвою "Українська Православна Церква". Він акцентував, що у внутрішніх питаннях УПЦ повинна керуватися нормами грамоти патріарха Московського від 1990 року. Отже, пункти 4, 8 і 9 розділу XI УПЦ не стосуються. Також, як зазначив митрополит, УПЦ не вказана в переліку самоврядних Церков.

У новому розділі голова УПЦ пропонує прописати наступні пункти:

1. Українська православна церква отримала незалежність і самостійність в управлінні відповідно до визначення Архієрейського собору РПЦ від 25-27 жовтня 1990 року.

2. Українська православна церква є незалежною і самостійною у своєму управлінні з правами широкої автономії.

3. У своєму житті і діяльності Українська православна церква керується рішенням Архієрейського собору РПЦ від 25-27 жовтня 1990 року, грамотою патріарха Московського і всієї Русі 1990 року та статутом про управління Українською православною церквою.

Нагадаємо, Архієрейський собор РПЦ проходить у Москві з 29 листопада по 2 грудня. У ньому беруть участь ієрархи УПЦ МП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram