ГоловнаСуспільствоЖиття

Омбудсмен зажадала від Міноборони не привертати військовослужбовців до робіт не за призначенням

"Таке ставлення до військовослужбовців демотивує громадян від призову на службу".

Омбудсмен зажадала від Міноборони не привертати військовослужбовців до робіт не за призначенням
Фото: obozrevatel.com

Обмудсмен Валерія Лутковська звернулася до міністра оборони Степана Полторака з проханням припинити залучати військових до робіт не за призначенням - прибирання, ремонтно-будівельних і розвантажувальних робіт.

Про це повідомляють на сайті омбудсмена.

Зазначають, що співробітники Секретаріату уповноваженого з прав людини відвідали військові частини і підрозділи, розташовані в пунктах постійної дислокації і на навчальних полігонах. Під час перевірки вони виявили факти залучення військовослужбовців строкової служби до проведення господарських робіт (прибирання території, косіння трави, ремонтно-будівельні та розвантажувальні роботи і т.д.) як на території військових частин, так і за їх межами.

Лутковська наголосила, що таке ставлення до військовослужбовців демотивує громадян від призову на строкову військову службу.

"Прикладом наслідків такої ганебної ситуації стало отримання солдатом-строковиком травми під час виконання будівельних робіт в одній з військових частин".

Лутковська зажадала надати військовослужбовцеві одноразову грошову допомогу в разі інвалідності чи часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності, передбаченої статтями 16-163 закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

Нагадаємо, раніше шестеро військових, які самовільно залишили частини, прийшли до військових прокурорів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram