ГоловнаСуспільствоПодії

У Запоріжжі розбили бюст Сталіна, встановлений КПУ 2010-го

Залишки пам'ятника принесли до меморіалу жертвам Голодомору 1932-1933 років.

Невідомі 25 листопада викрали та розбили бюст Йосипа Сталіна, встановлений у Запоріжжі біля будівлі місцевого обкому Комуністичної партії України 2010 року.

Фото розбитого бюста в соцмережах виклали активісти "Національного корпусу". 

Втім, у самій організації не підтверджують причетність своїх членів до викрадення та розбиття бюста, зазначає Радіо Свобода.

"Ніхто з наших представників не заявляв про свою причетність до руйнування пам'ятника Сталіну, але позиція організації в тому, що Сталін - тиран, який убивав мільйони українців, і тому пам'ятника такій персоні не має бути в місті, в умовах війни особливо, це має дивний вигляд", - сказала прес-секретар "Національного корпусу" в Запоріжжі Валентина Обухова.

У прес-службі Національної поліції регіону повідомили, що наразі жодних звернень про пошкодження бюста Сталіна як приватного майна до них не надходило. Зазначається, що після заборони КПУ бюст зберігався в приміщенні колишнього обкому партії, що є приватною власністю.

За інформацією видання, залишки пам'ятника принесли до меморіалу жертвам Голодомору 1932-1933 років, де проходив мітинг-реквієм та покладання квітів до Дня пам'яті жертв голодоморів в Україні. 

У грудні 2011 року Жовтневий суд Запоріжжя засудив групу тризубівців умовно до 2-3 років обмеження волі з випробувальними термінами в 1-2 роки. Їх визнали винними в пошкодженні майна Запорізького обкому КПУ - бюста Сталіна, встановленого біля будівлі, якому 28 грудня 2010 року відпиляли голову. Через кілька днів, новорічної ночі, цю скульптуру знищили вибухом.

7 листопада 2011 року комуністи знову встановили бюст радянського вождя в спеціально зведеній скляній прибудові до будівлі обкому, назвавши його "архітектурним елементом інтер'єру".      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram