ГоловнаСуспільствоПодії

В Україні зловили групу "чорних трансплантологів"

Встановлено трьох потерпілих підлітків, яких завербували у донори.

В Україні зловили групу "чорних трансплантологів"
Фото: npu.gov.ua

Українські правоохоронці затримали групу зловмисників, які вербували неповнолітніх для незаконної трансплантації органів у Російській Федерації. Про це розповів прокурор Київської області Дмитро Чібісов на брифінгу в Києві у четвер, пише "Інтерфакс-Україна".

"Сьогодні ми ліквідували канал незаконної трансплантації органів... Прокуратура Київської області спільно з працівниками департаменту Нацполіції з боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми... провела спільну операцію та встановила групу осіб, які намагалися вивезти до Москви людей для донорства органів", - повідомив він.

Організаторами схеми стали троє українців. Один з них перебуває під слідством за грабіж.

Донорів шукали через соціальні мережі. "Зараз встановлено трьох потерпілих дітей - 14, 15, 16 років... Діти з нормальних сімей", - уточнив прокурор, підкресливши, що зловмисники спокусили підлітків можливістю отримати велику суму грошей - $30 тис. за операцію. Ще одна потерпіла - 32-річна жінка.

Самі організатори злочину мали отримати близько $200 тис. за підбір донорів та вивезення їх для проведення операції в РФ - вилучення 5% печінки.

Чібісов не уточнив, з ким з Росії працювали фігуранти злочину, від кого надходило замовлення на підбір нелегальних донорів. За його словами, зараз проводяться слідчі дії.

За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 149 (торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, що в квітні 2017 року в Україні затримали "чорних трансплантологів" з Туреччини. Підозрювані через Інтернет шукали потерпілих, перевага віддавалася людям з важким матеріальним становищем, які потім залежали від зловмисників. Для прикриття нелегального бізнесу, організатори створили комерційну структуру, яка нібито надавала послуги лікувального туризму. Донорам ділки платили 13-15 тисяч доларів США за нирку, самі ж отримували з клієнта по 80-100 тисяч доларів. Після отримання згоди від донорів зловмисники переправляли їх за кордон для проведення хірургічних операцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram