ГоловнаСуспільствоЖиття

У Луцьку СБУ затримала організатора фейкових акцій протесту на заході України

Слідство довело, що "мітинги" фінансувалися російськими кураторами.

У Луцьку СБУ затримала організатора фейкових акцій протесту на заході України
Фото: ssu.gov.ua

Співробітники Служби безпеки затримали в Луцьку організатора фейкових акцій протесту, спрямованих на штучну дестабілізацію соціально-політичної та криміногенної ситуації в західних регіонах України.

Про це повідомляють на сайті СБУ.

"Встановлено причетність жителя Львівської області до організації та проведення замовних мітингів у Львівській, Рівненській і Київській областях. Правоохоронці задокументували, що зловмисник отримував від російських спецслужб вказівки і спеціально розроблені інструкції для проведення псевдопротестних акцій", - йдеться в повідомленні.

Протягом досудового слідства доведено, що фейкові акції фінансувалися російськими кураторами. На проведення одного такого "мітингу" виділялося від 4 тис. до 10 тис. доларів.

Організатор збирав групи з малозабезпечених категорій громадян, контролював виготовлення і розповсюдження агітаційних матеріалів із закликами виходити на мітинги та до масових заворушень.

У Рівненській області, зокрема, розробили сценарій протестів для "боротьби з бурштиновою мафією". У разі ігнорування владою вимог "мітингувальників", за сценарієм, вони мали вимагати повну автономію регіону.

Правоохоронці встановили місцезнаходження зловмисника і затримали його в Луцьку на орендованій квартирі. Під час санкціонованого обшуку правоохоронці вилучили засоби зв'язку, що використовувалися для координації з іноземними кураторами, і виявили листування з інструкціями. Йому було оголошено про підозру за ст. 110 (зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу.

За рішенням суду затриманого взято під варту.

Фото: ssu.gov.ua

Нагадаємо, 15 вересня СБУ запобігла спробі провести фейкову акцію "матерів учасників АТО" в Києві. 6 вересня аналогічну акцію намагалися провести у Львові.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram