ГоловнаСуспільствоЖиття

Київський дельфінарій "Немо" демонтували

"Немо" в столиці проіснував 8 років.

Київський дельфінарій "Немо" демонтували
Фото: http://kievvlast.com.ua

У вівторок демонтували будівлю скандально відомого київського дельфінарію "Немо", який закрився 25 жовтня, пише видання 44.ua.

Київський дельфінарій відкрили 19 вересня 2009 року. Він, як і всі інші заклади "Немо", входив у національну мережу дельфінаріїв з однойменною назвою. Київський центр об'єднав у собі дельфінарій, тераріум і центр дельфінотерапії.

Однак через кілька років виявилося, що "Немо" самовільно захопив земельну ділянку без дозвільних документів. 20 серпня 2013 року Господарський суд Києва зобов'язав ТОВ "Нерум" знести самочинно збудовану нежитлову будівлю, яку експлуатують як дельфінарій "Немо" на проспекті А. Глушкова, 9 в Голосіївському районі міста Києва, та привести земельну ділянку до попереднього стану.

У квітні 2014 року Київський апеляційний господарський суд скасував це рішення, але в липні того ж року Вищий господарський суд України залишив рішення суду першої інстанції чинним. Утім дельфінарій продовжував працювати.

Улітку 2017 року суд арештував дельфінарій за шахрайство в особливо великих розмірах. Дельфінарію заборонили користуватися земельною ділянкою. Але шоу з дельфінами і морськими котиками там проводили аж до 25 жовтня.

"Київводоканал" також заявляв, що власники "Немо" незаконно користуються каналізацією і свідомо шкодять екології міста. У стічних водах дельфінарію було виявлено наднормативний вміст забруднюючих речовин.

Під час обстежень дельфінарію кілька разів виявляли самовільне підключення до міської каналізаційної мережі. Але після кожної ліквідації такого самовільного підключення "Немо" самостійно відновлював водовідведення, порушуючи тампонування бетонно-піщаної суміші. Ця ситуація тривала з 2009 року. У 2016 році дельфінарій відключали від водовідведення тричі.

Відповідно до Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження", утримання дельфінів у дельфінаріях є порушенням. За словами зоозахисників, вміст у воді значної кількості хлору й інших антисептичних агентів для знезараження води викликає у дельфінів ушкодження шкіри і сліпоту.

Низка країн світу вже давно заборонили дельфінарії. Зазвичай це відбувається або під впливом громадськості, або ж через неналежні умови утримання.

25 жовтня дельфінарій "Немо" закрився. Причини власники не називали. Чотирьох дельфінів і двох морських котиків відправили в дельфінарій мережі в Одесі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram