ГоловнаСуспільствоВійна

WSJ: США запропонують скерувати 20 тисяч миротворців на Донбас (оновлено)

Волкер і Сурков обговорюватимуть питання миротворців на зустрічі в Белграді.

WSJ: США запропонують скерувати 20 тисяч миротворців на Донбас (оновлено)
Фото: ООН/Марко Дормино

Сполучені Штати Америки мають намір обговорити з Росією можливість розміщення 20 тисяч миротворців на Донбасі, пише Wall Street Journal з посиланням на дипломатичні джерела у Вашингтоні і ЄС.

США висунуть російським офіційним особам пропозицію про розміщення миротворців найближчими днями. 13 листопада спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер зустрічатиметься з помічником президента Росії Владиславом Сурковим у Белграді.

Розрахунок іде на те, що президент Росії Володимир Путін хоче вийти з конфлікту на Донбасі, і миротворці можуть стати для нього прийнятним рішенням.

Водночас видання пише, що ця пропозиція буде частиною великої стратегії адміністрації Трампа, яка передбачає дипломатичні зусилля, що змусять Росію повернутися до договорів про контроль над озброєннями.

Оновлення. Крім того, WSJ пише про принципову згоду Білого дому постачати Україні протитанкові комплекси Javelin.

"Кілька чиновників зі США повідомили, що Білий дім принципово схвалив надання летального озброєння Україні, в тому числі протитанкових комплексів Javelin. Рішення, коли ця зброя може бути надано, поки що не прийнято. Чиновники сказали, що постачання зброї можуть бути використані для переконання скептично налаштованої української влади, яка стикається з великою внутрішньою опозицією в парламенті, погодитися на ініціативу про миротворців. Постачання зброї також можуть використовувати для того, щоб дати сигнал Москві, що Захід готовий збільшити свою військову підтримку, якщо миротворчі зусилля зазнають невдачі", - пише видання.

Нагадаємо, на Радбезі ООН Порошенко попросив світову спільноту якнайшвидше ввести миротворців в Україну.

5 вересня президент РФ Володимир Путін висловив підтримку ідеї розмістити на сході України миротворчу місію. При цьому вона повинна стояти тільки на лінії розмежування, а Україна повинна узгодити її з "ДНР" і "ЛНР", говорив Путін. Відповідна російська резолюція відправлена в Раду Безпеки ООН.

Україна за підтримки західних партнерів розраховує, що миротворці будуть на всій території ОРДЛО, включаючи неконтрольовану ділянку кордону з Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram