ГоловнаСуспільствоЖиття

Чийгоз: Кремль передав нас Україні з переляку

Заступник голови Меджлісу заявив, що влада РФ звільнила його під тиском світових лідерів.

Чийгоз: Кремль передав нас Україні з переляку
Ахтем Чийгоз
Фото: Сергей Нужненко

Звільнений заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз заявив, що кремлівський режим був змушений передати його і Ільмі Умерова Україні під тиском світових лідерів.

Про це він заявив на прес-конференції в аеропорту "Бориспіль", передає "Цензор.НЕТ".

Чийгоз відзначив масштаб переговорів, які провів Петро Порошенко з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом.

"Я не можу порівнювати це зі звільненням. Звільнення - це свобода, це те, за що боролися. Це не тільки свобода окремо взятих особистостей, це свобода мого народу, моєї землі, моєї країни. А з переляку провести цю спецоперацію - по-іншому назвати це не можу... Коли, згідно з паперами, мене повинні відпустити додому, а вивозять невідомо куди люди в балаклавах без розпізнавальних знаків, в очах яких я через три роки впізнав тих фашистів, які мене забирали. Видно було, що вони не хотіли це робити", - сказав він.

Чийгоз вважає, що його звільнення - знак того, що світова спільнота протистоїть діям Кремля.

"Коли вже ми опинилися в повітрі, я зрозумів, чому вони зляться. Та тому що в них бажання є, а можливості їм не дадуть. Не дадуть можливості нас розірвати. Це звільнення - символ. Наш народ відчув, що за спиною є сила - що нас не кинуть, що нашу країну і мою батьківщину не дадуть порвати. Що український народ зможе постояти за свою незалежність. Що наш президент буде відстоювати свободу кожного громадянина. А мій народ і не це зносив, можливо, тому нам і легше. Наші діди і прадіди століттями на коліна не ставали, хоча і вмирали", - додав лідер Меджлісу.

Нагадаємо, російська окупаційна влада видала Умерова і Чийгоза Туреччині завдяки домовленостям, досягнутим за підсумками візиту президента Туреччини Реджепа Ердогана в Україну.

Чийгоз був головним фігурантом найгучнішого і найтривалішого кримінального процесу на півострові. Як заявив офіційний представник Слідчого комітету РФ Володимир Маркін, Чийгоза затримали "за підозрою в організації і участі в масових заворушеннях". Йдеться про події 26 лютого 2014 року, коли проходила акція протесту біля будівлі кримського парламенту в Сімферополі. Чийгоза засудили до 8 років позбавлення волі за ч.1 ст.212 КК РФ.

Умеров звинувачувався в закликах до сепаратизму за слова про те, що Крим повинен бути українським.

Сьогодні Чийгоз і Умеров повернулися в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram