ГоловнаСуспільствоВійна

В ОБСЄ вважають, що ескалація на Донбасі неминуча

"Факти очевидні - сторони не відвели озброєння, не провели розмінування".

В ОБСЄ вважають, що ескалація на Донбасі неминуча
Фото: EPA/UPG

Перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг попереджає про неминучість ескалації конфлікту на Донбасі.

Про це він заявив на брифінгу в Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

"Сторони не відвели сили й засоби, ми бачимо їх безпосередньо вздовж усієї лінії зіткнення. Це призводить не тільки до порушень режиму припинення вогню (а минулого тижня ми зафіксували 3286 таких порушень), а й неминуче призводить до збільшення кількості порушень у майбутньому. Як підтверджує досвід і як кажуть наші застереження в кожному випадку - ескалація неминуча", - сказав він.

За словами Хуга, СММ за звітний період зафіксувала 86 порушень режиму відведення сил і засобів від лінії розмежування на Донбасі.

"Минулого тижня ми бачили порушення відповідних ліній відведення озброєнь: 32 - у підконтрольних і 54 - у не підконтрольних уряду районах... СММ фіксувала наявність мін уздовж всієї лінії розмежування, ми навіть бачили недавно закладені міни на ділянці розведення сил і засобів у районі Золотого, приблизно за 120 м від блокпоста т.зв. ЛНР", - розповів він.

Хуг підкреслив, що від конфлікту продовжує потерпати мирне населення Донбасу.

"Цей конфлікт не на користь людям. Його розпалюють ті, хто зголосився вирішити його. СММ не займається пошуком винних. 505 спостерігачів повідомляють факти... Факти очевидні - сторони не відвели озброєння, не провели розмінування", - заявив перший заступник голови місії ОБСЄ.

Нагадаємо, 7 жовтня спецпредставник Держдепартаменту США в Україні Курт Волкер і помічник президента РФ Владислав Сурков у Белграді провели переговори про перемир'я на Донбасі.

За словами джерел LB.ua, белградська зустріч Суркова і Волкера закінчилася без досягнення будь-яких конкретних домовленостей. Передбачається, перед наступною - орієнтовно наміченою на початок листопада (точні дату і місце обговорюють) - російська сторона конкретизує своє бачення пропозицій західних партнерів, зокрема щодо мандата миротворців ООН.

До цього - 27 жовтня - відбудеться візит Волкера в Київ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram