ГоловнаСуспільствоПодії

У Києві "активісти" вимагали у забудовника $200 тисяч

Вони вибирали об'єкт забудови на території Києва та області і влаштовували акції протесту.

Правоохоронці задокументували факти системного вимагання від забудовників коштів за неперешкоджання їх законній діяльності. У одного з них вимагали і отримали 200 тисяч доларів США. 25 жовтня співробітники Національної поліції за участю спецпідрозділу КОРД затримали злочинну групу псевдоактивістів, які шантажували забудовників.

Прес-служба Нацполіції інформує, що ця група осіб позиціонувала себе як представники громадської організації, яка нібито відстоює інтереси жителів.

Фото: npu.gov.ua

"Алгоритм дій був досить простим. Вони вибирали об'єкт забудови на території Києва та області і влаштовували акції протесту. Надалі в приватній розмові з власником комерційної структури зловмисники висували єдину вимогу: підприємець платить їм кошти, а вони, в свою чергу, припиняють створювати будь-які перешкоди", - йдеться в повідомленні.

Фото: npu.gov.ua

У поліції розповіли, що в разі відмови зловмисники збирали для протесту групу громадян, які називали себе жителями певного району. При необхідності - навіть влаштовували сутички. Крім того, посилали запити в усі державні інстанції і судилися про незаконність будівництва.

"Насправді компанія мала весь пакет дозвільних документів. Вищевказані протиправні дії не припинялися, поки фігуранти справи не отримували певні суми коштів", - відзначають в поліції.

Поліцейськими проведено низку санкціонованих обшуків, під час яких вилучено грошові кошти, зброю, печатки, "чорнові" записи.

Фото: npu.gov.ua

Фото: npu.gov.ua

Кримінальне провадження відкрито за ч. 4 ст. 189 (вимагання) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна.

Вирішується питання про затримання фігурантів.

Раніше в жовтні в Києві СБУ ліквідувала угруповання, яке під виглядом колекторів вимагала гроші у киян.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram