ГоловнаСуспільствоЖиття

"Інтеру" призначили позапланову перевірку через передачу про 12-річну породіллю

Омбудсмен вважає, що канал порушив права дитини.

"Інтеру" призначили позапланову перевірку через передачу про 12-річну породіллю
Фото: Inter.ua

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу "Інтер" у зв'язку з показом 9 і 13 жовтня випусків передачі "Стосується кожного" про 12-річну матір з Львівської області.

Таке рішення було прийнято на засіданні ради 19 жовтня.

Розгляд цього питання відбувся у зв'язку зі зверненнями омбудсмена Валерії Лутковської та громадської організації "Детектор медіа".

Під час передачі "Стосується кожного" була оприлюднена конфіденційна інформація про дитину і розкрито її особисті дані. Крім того, в ефірі відбувся фактично допит породіллі, під час якого ведучий намагався дізнатися в неї, хто батько дитини і як відбувалися інтимні стосунки з цією людиною. На думку Нацради, така ситуація не могла не завдати травми дитині.

"Це є прямим порушенням журналістських стандартів та основних норм, прописаних у Конвенції ООН про права дитини та Європейської конвенції про права людини. Вітчизняне законодавство також забороняє використання телерадіоорганізацій для поширення інформації, яка порушує законні права й інтереси фізичних і юридичних осіб, зазіхає на честь і гідність особи", - йдеться в повідомленні.

Нацрада нагадує, що схожа ситуація сталася 2015 року через програми про інцест на телеканалі СТБ. Мовника попередили через недотримання вимог про захист дітей, а потім оштрафували його на 1,65 млн гривень. Судові розгляди з приводу грошової санкції тривають досі.

Нагадаємо, що 12-річна породілля виховується в багатодітній родині. Її матері 31 рік, у неї шість дітей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram