ГоловнаСуспільствоПодії

На мітингу під Радою сталася бійка, є затримані (оновлено)

Поліцейські відібрали частину своїх щитів.

На безстроковому мітингу під Верховною Радою знову сталася бійка між протестувальниками та поліцейськими.

Як повідомляє кореспондент LB.ua, поліцейські відібрали в учасників мітингу кілька щитів. Напередодні через них поліція відкрила кримінальне провадження, їх викрадення розцінили, як крадіжку майна співробітників Національної гвардії.

Фото: Олександр Рудоманов

Оновлення. За наявними даними, поліція затримала вісьмох учасників бійки. Їх помістили в автозак і мають намір відвезти до відділку поліції.

Мітингувальники кричать гасла.

Фото: Олександр Рудоманов

Оновлення 18:54. Всього затримано 11 осіб, повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" начальник прес-служби столичної поліції Оксана Блищик.

"Всього було затримано 11 осіб, їх доставили в райуправління поліції. Двох вже відпустили. Після складання адмінпротоколів їх відпустять", - сказала вона.

За її словами, співробітники поліції намагалися повернути відібрані раніше поліцейські щити. Поліцейські деякий час умовляли активістів добровільно віддати амуніцію, однак останні відмовлялися і висловлювали наміри пройтися з ними Києвом. Після цього поліцейські силою відібрали свої спецзасоби.

Начальник поліції Києва Андрій Крищенко в ефірі телеканалу "112.Україна" уточнив, що щити та інша захисна амуніція були викрадені у нацгвардійців у вівторок.

"На вимоги поліції повернути щити і не порушувати порядок була відмова, і поліція вжила заходів, щоб запобігти провокаціям, і вилучила раніше вкрадені у Нацгвардії спеціальні засоби", - сказав він.

Крищенко визнав, що поліція "точково" застосувала балончики зі сльозогінним газом. За його словами, постраждалих ні з боку поліцейських, ні з боку активістів немає.

"Складаються адмінматеріали за опір і невиконання законних вимог поліції. Двох із затриманих вже відпустили", - сказав Крищенко і додав, що затриманих перевіряють на причетність до викрадення спецзасобів в рамках відкритого раніше кримінального провадження.

Нагадаємо, учасники мітингу під Радою висунули три основні вимоги: зміна системи виборів в Україні, зокрема перехід до пропорційної системи з відкритими списками, створення антикорупційного суду, обмеження депутатської недоторканності.

Депутати домовилися, що в четвер, 19 жовтня, розглянуть дві з трьох вимог, за якими готові законопроекти. Законопроект про створення антикорупційного суду, який би задовольняв усі сторони, ще не написаний.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram