ГоловнаСуспільствоОсвіта

Україна і Польща готують декларацію про гарантії права навчатися мовою нацменшини

Документ буде підписано протягом 2-3 днів.

Україна і Польща готують декларацію про гарантії права навчатися мовою нацменшини
Фото: Владислав Мусиенко

Україна і Польща мають намір підписати декларацію, що підтверджує зобов'язання забезпечити і гарантувати право польської меншини навчатися рідною мовою.

Про це міністр освіти і науки Лілія Гриневич повідомила на прес-конференції з міністром національної освіти Польщі Анною Залевською.

"Ми почали роботу над спільним документом, який підтверджує взаємні зобов'язання в частині можливості забезпечення та гарантування прав польської меншини навчатися рідною мовою", - сказала вона.

Гриневич також зазначила, що Україна далі дотримуватиметься принципу розширення навчання українською мовою.

Зокрема, йдеться про те, що в мовних нормах закону "Про освіту" прописано можливість нацменшин навчатися рідною мовою, що, на думку польської сторони, дає можливість для маніпуляцій, оскільки чітко не регламентовано саму гарантію такої можливості.

За словами Залевської, декларація, яку буде підписано протягом 2-3 днів, повинна зняти ці побоювання.

Згідно з новою редакцією закону про освіту, з вересня 2018 року дошкільна і початкова освіта зможе здійснюватися мовою нацменшини з паралельним вивченням державної мови. У середній школі діти починатимуть навчання державною мовою, а мова національної меншини буде вивчатися як окрема дисципліна.

Нагадаємо, нова редакція закону "Про освіту" набула чинності 28 вересня. Польща, Угорщина, Румунія і Молдова висловили стурбованість, що мовні норми нової редакції закону "Про освіту" порушують права нацменшин в Україні.

Президент Петро Порошенко впевнений, що висновок Венеціанської комісії дозволить зняти всі суперечливі трактування мовних норм закону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram