ГоловнаСуспільствоЖиття

Усіх затриманих у Криму учасників одиночних пікетів відпустили

Понад 30 осіб затримали і доправили в місцеві відділки поліції.

Усіх затриманих у Криму учасників одиночних пікетів відпустили
Фото: facebook.com/abdurahim.ua

До вечора 14 жовтня всіх затриманих в анексованому Криму учасників одиночних пікетів, які вийшли у відповідь на обшуки й арешти за двома новими кримінальними справами на півострові 2 і 11 жовтня, відпустили з поліцейських дільниць.

Про це LB.ua повідомили кримські активісти.

Пікети проходили у Сімферополі, Джанкої, Судаку, Феодосії, Старому Криму, Кіровському, Алушті, у Радянському і Білогірському районах, на трасі Сімферополь-Бахчисарай. Люди тримали плакати з написами "Мусульмани Криму - ваші сусіди, а не терористи", "Зупиніть свавілля силовиків Криму", "Свободу політичним в'язням", "Терористів у Криму не було, немає і не буде", "1944 - зрадники 2017 - терористи".

Понад 30 осіб затримали і доправили в місцеві відділки поліції. Деякі затримання були агресивними. Зафіксовано випадки, коли пікетників вивозили люди в цивільному без пред'явлення документів на автомобілях без розпізнавальних знаків. У деяких відділеннях поліції до затриманих не допускали юристів, відібрали пояснення, вилучили плакати, скопіювали список контактів у телефонній книзі, зняли відбитки пальців, фотографували і намагалися взяти зразок слини.

Фото: facebook.com/useinov.rustem.unusovih
Зокрема, Мемета Люманова, який стояв з одиночним пікетом у Сімферополі на вулиці Героїв Сталінграда правоохоронці грубо "запхали" в автомобіль. У Київському райвідділі затриманого Руслана Гостєва чотири співробітники поліції "скрутили" і намагалися взяти в нього зразок слини.

Активісти намагалися відстежувати всі затримання, знімали на відео розмови пікетників з поліцією. До відділку поліції в Джанкої затриманих прийшло підтримати близько 50 осіб.

За словами юриста Рустема Кямілева, на затриманих не складали протоколів про правопорушення.

"Протоколи доставляння були, протоколів затримання не було, тому що немає складу злочину за статтею 20.2 [КоАП РФ]. Наслідків жодних бути не повинно, тому що справу в суді повинні розглядати протягом доби. Оскільки завтра неділя і не було протоколів затримання, то в понеділок вони вже нікого притягнути не можуть", - сказав Кямілев.

До вечора всіх затриманих відпустили з дільниць. Деякі учасники одиночних пікетів написали скарги на неправомірні дії поліції під час затримання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram