ГоловнаСуспільствоОсвіта

Абітурієнти з балами нижче за 150 частіше від інших провалюють ліцензійні іспити в медвузах

МОЗ наполягає на підвищенні вимог до майбутніх медиків.

Абітурієнти з балами нижче за 150 частіше від інших провалюють ліцензійні іспити в медвузах
Фото: lovi-moment.com.ua

Міністерство охорони здоров'я наполягає на встановленні мінімального прохідного балу для вступу на медичні спеціальності - щонайнижче 150 балів.

Про це написав у своєму блозі на сайті "Українська правда" заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський.

"Медицина є однією з найбільш вимогливих і відповідальних професій, тому відбір мотивованих абітурієнтів, поліпшення якості навчального процесу і створення умов для післядипломного навчання лікарів за міжнародними стандартами - це ті зміни в медичній освіті, які відстоює Міністерство. Ми ніколи не будемо мати кваліфікованих і спроможних лікарів, якщо до медичних вишів і надалі вступатимуть абітурієнти з хибною мотивацією", - підкреслив він.

Лінчевський навів дані дослідження, проведеного під керівництвом віце-президента Київської школи економіки Інни Совсун.

Проаналізувавши дані випускників 2017 року, які складали ЗНО 2011 року і вступили на спеціальності "Лікувальна справа", "Педіатрія" та "Медико-профілактична справа", в контексті застосування критерію "150 балів" під час вступу, виявили досить очікувані закономірності:

Фото: life.pravda.com.ua

Табл.1. Кількість студентів у відсотках (від загальної кількості зарахованих, що складали ЗНО із значених предметів у 2011році), які не склали іспит КРОК 1 в контексті застосування критерію 150 балів з одного ЗНО.

Фото: life.pravda.com.ua

Табл.2. Кількість студентів у відсотках (від загальної кількості зарахованих, що складали ЗНО із значених предметів у 2011році), які не склали іспит КРОК 2 в контексті застосування критерію 150 балів з одного ЗНО.

Іспити "КРОК 1" і "КРОК 2" є обов'язковими тестовими ліцензійними іспитами для отримання кваліфікації за медичними спеціальностями. "КРОК 1" складається переважно із загальних навчальних дисциплін, "КРОК 2" - переважно з професійно-орієнтованих. Мета ліцензійного іспиту - визначити відповідність рівня професійних знань і навичок студентів мінімально необхідному рівню знань відповідно до державних кваліфікаційних вимог.

З наведених у таблицях даних випливає, що студенти, які вступили з балами ЗНО нижче за 150, мають достовірно гірші показники ліцензійного іспиту "КРОК 1" на третьому курсі і "КРОК 2" на шостому курсі.

До того ж такі студенти демонструють найгірші результати протягом усього періоду навчання в університеті.

"Критерій ЗНО менш ніж 150 дозволяє відсіяти абітурієнтів з хибною мотивацією - тих, хто з певних причин хоче стати лікарем, але не в змозі навіть бути одним із кращих у навчанні. Без цієї принципової зміни в медичній освіті не варто сподіватися на успіх реформи. Гроші ходять за пацієнтом, але лікує пацієнта лікар! Лікарями повинні ставати лише здібні та вмотивовані студенти", - підкреслив Лінчевський.

Нагадаємо, влітку Кабмін скасував мінімальний бар'єр 150 балів для абітурієнтів медичних ВНЗ. На такій нормі наполягала в.о. голови МОЗ Уляна Супрун.

Про те, що цього році прохідний бал для вступу у медвузи на вимогу Супрун буде підвищено, в інтерв'ю LB.ua розповіла міністр освіти Лілія Гриневич.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram