ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Поліція розслідує справу про розтрату грантових коштів "Пацієнтами України" і Всеукраїнською мережею ЛЖВ

Слідчі прийшли з обшуками в офіси організацій.

Поліція розслідує справу про розтрату грантових коштів "Пацієнтами України" і Всеукраїнською мережею ЛЖВ
Дмитрий Шерембей, руководитель "Всеукраинской сети ЛЖВ"
Фото: nv.ua

Національна поліція з 1 лютого 2017 року розслідує кримінальне провадження №42017000000000320 за фактом розкрадання коштів в особливо великому розмірі (ч.5 ст.191 Кримінального виробництва) посадовими особами благодійних організацій "Пацієнти України" і "Всеукраїнська мережа ЛЖВ".

Про це повідомили прес-служби організацій.

У п'ятницю в офіс організацій з обшуком прийшли слідчі Національної поліції і Генеральної прокуратури. Вилучення документів було санкціоновано Печерським районним судом Києва.

У матеріалах кримінального провадження йдеться, що в період 2014-2016 років посадові особи Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІД і "Пацієнтів України" присвоїли грантові кошти міжнародної організації "Глобальний фонд для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією" в особливо великому розмірі. Це було зроблено нібито через закупівлю фармацевтичних препаратів за завищеною вартістю.

"Ми розцінюємо такі кроки правоохоронців виключно як тиск на пацієнтські антикорупційні організації. Наші організації постійно проходять аудит, а на сайтах у відкритому доступі є вся фінансова звітність організації. Нас підтримують найбільші міжнародні організації, тому відкриття кримінальних проваджень проти нас - це неприкрита спроба залякати і паралізувати роботу наших організацій", - заявляє виконавчий директор БФ "Пацієнти України" Ольга Стефанишина.

Вона заявила, що організації регулярно проходять спеціальні перевірки аудиторських компаній саме на замовлення Глобального фонду, протягом яких жодних порушень виявлено не було.

Активісти також пов'язують такі кроки правоохоронців з тим, що саме ці організації займалися просуванням реформи державних закупівель ліків і передачі цієї функції міжнародним організаціям.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram