ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

В "Охматдит" доставили куплене п'ять років тому радіологічне обладнання

Його закупівля - предмет кримінального провадження НАБУ.

В "Охматдит" доставили куплене п'ять років тому радіологічне обладнання
Фото: Макс Требухов

У Національну дитячу спеціалізовану лікарню "Охматдит" доставили дороге радіологічне обладнання для діагностики та лікування онкохворих дітей, яке було закуплено ще п'ять років тому і весь цей час припадалj пилом на складі.

Про це повідомила прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Детективи НАБУ зараз розслідують факти розкрадання під час будівництва нового корпусу "Охматдиту" в 2011-2012 роках. Було встановлено, що тоді держпідприємство "Укрмедпроектбуд" купило для лікарні тримодульну систему AnyScan ОФФЕКТ / КТ / ПЕТ у приватного підприємства, переплативши за неї 72 млн гривень.

У 2012 році виявилося, що компанія-постачальник не має ліцензії на встановлення обладнання, тому "Укрмедпроектбуд" був змушений повернути його. Постачальник після цього передав систему іншому приватному підприємству.

У вересні 2017 року цією ситуацією зацікавилося НАБУ. Протягом місяця обладнання було знайдено і на підставі рішення суду його передали на відповідальне зберігання "Укрмедпроектбуд". З огляду на унікальність обладнання та його важливість для лікування онкохворих дітей, слідчі дозволили встановити його в "Охматдиті" до завершення досудового розслідування.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Володимир Гройсман на початку червня заявив, що перший пусковий комплекс "Охматдиту" буде введено в експлуатацію в листопаді-грудні 2017 року.

У 2011 році на території "Охматдиту" знесли чотири старі корпуси й оголосили про плани побудувати новий, де повинні були розташуватися десять хірургічних відділень, діагностичне та п'ять онкологічних. Генеральним підрядником проекту стало ТОВ "Укрпрофмед". У 2013 році бюджетні кошти скінчилися і будівництво зупинилося на етапі майже готових стін - без даху та оздоблення. У листопаді 2015 року було підписано договір із новим генеральним підрядником - ТОВ "Альтіс-Констракшн". Контракт діяв до 25 грудня 2015 року. Компанія встигла освоїти тільки 6,5 млн гривень із 390 млн.

Будівництво простоювало з початку 2016 року, поки 22 липня Кабінет Міністрів не затвердив новий проект будівництва дитячої лікарні "Охматдит" у Києві, в якому його вартість підвищується з 1,8 млрд гривень до 3,2 млрд гривень. У серпні ДП "Укрмедпроектбуд" (замовник будівництва нового корпусу) уклало договір з новим генпідрядником - ТОВ "Риола-Модуль ЛТД" (Київська обл.).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram