ГоловнаСуспільствоЖиття

МЗС вимагає від Росії скасувати призов на військову службу в анексованому Криму

Згідно з міжнародним правом, країні-окупанту забороняється примушувати громадян служити в її збройних силах.

МЗС вимагає від Росії скасувати призов на військову службу в анексованому Криму
Фото: donland.ru

Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії скасувати призов на військову службу в анексованому Криму і Севастополі.

Про це йдеться в заяві на сайті МЗС.

"Міністерство закордонних справ висловлює рішучий протест з приводу наміру Російської Федерації провести призов на військову службу на тимчасово окупованій території Криму і в Севастополі (Україна)", - йдеться в повідомленні.

МЗС наголошує, що Генеральна Асамблея ООН у своїй резолюції підтвердила факт незаконної окупації Криму Росією і закликала її виконати свої зобов'язання за міжнародним гуманітарним правом, міжнародним механізмом захисту прав людини, а також іншими договірно-правовими інструментами, стороною яких вона є.

Відзначається, що, відповідно до міжнародного гуманітарного права, державі-окупанту забороняється примушувати осіб, які перебувають під захистом, служити в її збройних або допоміжних силах, також як і забороняється чинити тиск і вести пропаганду на користь добровільного вступу до армії.

"МЗС вимагає від Росії скасувати призов і забезпечити неухильне дотримання своїх міжнародних зобов'язань як держави-окупанта", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, Кримська правозахисна група в своїй доповіді повідомила, що з моменту анексії півострова і по січень 2017 року було проведено чотири призови.

У вересні, за даними КПГ, на 23-річного жителя Севастополя завели справу за неявку в російський військкомат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram