ГоловнаСуспільствоОсвіта

Угорщина і Румунія разом домагатимуться змін в українському законі про освіту

Голови МЗС двох країн вважають, що цей закон суперечить Угоді про асоціацію між Україною та ЄС.

Угорщина і Румунія разом домагатимуться змін в українському законі про освіту
Главы МИД Венгрии и Румынии Петер Сиярто и Теодор Мелешкану
Фото: kormany.hu

Угорщина і Румунія будуть спільними зусиллями домагатися змін у новому законі України "Про освіту".

Про це повідомляє "Укрінформ" із посиланням на прес-службу МЗС Угорщини.

"Це цілком природно, що Угорщина і Румунія діятимуть спільно, щоб досягти змін в українському законі про освіту", - сказав голова МЗС Угорщини Петер Сіярто після зустрічі з румунським колегою Теодором Мелешкану.

На його думку, цей закон суперечить Угоді про асоціацію між Україною та Євросоюзом, підписання якого підтримали Будапешт і Бухарест. Міністр заявив, що прийняття українського закону розглядається як "удар у спину" двом державам.

Сіярто також зазначив, що в нього викликає стурбованість і те, що на розгляд українських парламентаріїв потрапили законопроекти про мову і громадянство.

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада затвердила закон "Про освіту". 25 вересня його підписав президент Петро Порошенко.

У законі передбачено, що діти з нацменшин в Україні будуть продовжувати вивчати рідну мову, а з середньої школи починатимуть навчатися державною мовою. Якщо ж мова нацменшини належить до мов ЄС, можливе викладання нею також ще однієї або декількох дисциплін.

У деяких країнах, що мають діаспору в Україні, висловили протест з приводу статті закону про навчання дітей з нацменшин українською мовою. Зокрема, уряд Угорщини заявив, що буде блокувати всі подальші рішення Євросоюзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закон про освіту.

У зв'язку з цим Україна має намір уточнити мовні питання в новій редакції закону. Крім того, МЗС направило закон "Про освіту" на експертизу до Венеціанської комісії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram