ГоловнаСуспільствоОсвіта

Закон про освіту набув чинності

Навчання за програмами 12-річної школи для початкової освіти розпочнеться 1 вересня 2018 року.

Закон про освіту набув чинності
Фото: пресс-служба президента

Закон "Про освіту" в середу, 27 вересня, опублікували в офіційній парламентській газеті "Голос України", він набуває чинності наступного дня після дня його публікації, тобто 28 вересня.

Закон прийнятий Верховною Радою 5 вересня, підписаний президентом Петром Порошенко 25 вересня.

Закон передбачає запровадження 12-річного навчання в школі. Зокрема повна загальна середня освіта включатиме 12 років і передбачає три рівні: початкова освіта (4 роки), базова середня (5 років) і профільна середня (3 роки), яку отримують у старшій школі або професійних закладах освіти. Навчання діти можуть починати в 6 або 7 років.

Навчання учнів за програмами 12-річної школи для початкової освіти розпочинається 1 вересня 2018 року, для базової середньої освіти - 1 вересня 2022 року і для профільної середньої освіти - 1 вересня 2027 року.

Також документом передбачено введення посади інституту освітнього омбудсмена для забезпечення належних умов реалізації права на освіту.

Крім того, закон встановлює щорічне асигнування на освіту 7% валового внутрішнього продукту замість 10% валового національного доходу, а також передбачає можливість організації державно-приватного партнерства у сфері освіти на підставі договорів з можливістю спільного фінансування установ освіти.

Також у новій редакції регламентовано поетапне підвищення посадового окладу педагогічного працівника до трьох мінімальних заробітних плат до 2023 року.

Крім того, згідно з документом, з вересня 2018 року дошкільна і початкова освіта зможе здійснюватися мовою нацменшини за паралельного вивчення державної мови. У середній школі діти починатимуть навчання державною мовою, а мова нацменшини буде вивчатися як окрема дисципліна.

Нагадаємо, Україна має намір уточнити мовні положення в новій редакції закону про загальну середню освіту і навчальних програмах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram