ГоловнаСуспільствоЖиття

Amnesty International заявила про причетність України до постачань зброї до Південного Судану

Організація закликає якомога швидше ратифікувати Міжнародний договір про торгівлю зброєю.

Amnesty International заявила про причетність України до постачань зброї до Південного Судану
Фото: Amnesty International Ukraine

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявила про причетність України до постачань зброї в Південний Судан.

Про це йдеться в повідомленні організації в Фейсбуці.

"Новий звіт Amnesty наводить докази причетності України до незаконного постачання зброї до Південного Судану, де його використовують для вбивств тисяч мирних жителів. У 2014 році "Укрінмаш" підписав контракт з ОАЕ на поставку тисяч кулеметів, мінометів, РПГ і мільйонів боєприпасів до Південного Судану. Участь української державної компанії в поставках зброї до Південного Судану суперечить договору про торгівлю зброєю, підписантом якого є Україна", - йдеться в повідомленні.

Відзначено, що поки Рада Безпеки ООН не ввела повне і всеосяжне ембарго на торгівлю зброєю з Південним Суданом, Україна повинна дотримуватися політики щодо забезпечення регіональної та міжнародної безпеки і стабільності.

"Україна повинна повністю припинити поставки зброї і надання будь-якої матеріально-технічної допомоги Південному Судану, включаючи обладнання, його обслуговування і навчання. Також Україна має якомога швидше ратифікувати Міжнародний договір про торгівлю зброєю", - наголошено в повідомленні.

Нагадаємо, конфлікт у Південному Судані сягає корінням у грудень 2013 року, коли тут почалися сутички між представниками домінуючої народності дінка (до неї належить президент Салва Кіір) і племені нуер (віце-президента Рієка Машара). Війна забрала близько 10 тис. життів і зробила біженцями близько 2,2 млн осіб.

У липні минулого року в країні відбулися заворушення, під час яких загинули близько 300 осіб, у тому числі миротворці ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram