ГоловнаСуспільствоЖиття

Корвет "Вінниця" поставили на ремонт в Одеському порту (оновлено)

На ньому планують провести повний комплекс ремонтних і докових робіт.

Корвет "Вінниця" поставили на ремонт в Одеському порту (оновлено)
Корвет "Винница"
Фото: port.odessa.ua

Судноверф "Україна" Одеського порту прийняла на ремонт багатоцільовий корабель прибережної дії Військово-морських сил України - корвет "Вінниця".

Про це повідомляють на сайті Одеського порту.

Зараз корабель розміщений у доці №4. На ньому планують провести повний комплекс ремонтних і докових робіт.

Корвет (малий протичовновий корабель) було збудовано в Татарстані і спущено на воду в 1976 році. Він виконував завдання у складі морських сил прикордонних військ КДБ СРСР. У червні 1992 року він увійшов до складу морських частин Прикордонної України, а в 1995 році був переданий Військово-морським силам.

Фото: port.odessa.ua

"Проект 1124П - це прикордонний варіант малого протичовнового корабля проекту 1124, який вважається одним із найбільш вдалих малих багатоцільових кораблів другого покоління. Він оснащений гідроакустичною станцією кругового пошуку "Аргунь" з антеною випромінювача в підкілевому обтічнику й гідроакустичною станцією "Шелонь", що опускається з палуби. Має потужне протичовнове озброєння: два двотрубні 533-мм торпедні апарати, дві реактивні бомбометні установки, глибинні бомби. З засобів самооборони на кораблях цього типу встановлювали ЗРК "Оса-М" і артилерійську установку 3ІФ-72 (АК-725)", - наголошується в повідомленні.

Фото: port.odessa.ua

Оновлення. У прес-службі ВМС України уточнили, що корвет "Вінниця" вже довгий час з технічних причин не виконує завдання за призначенням, в зв'язку з чим триває дискусія з приводу його подальшого використання. Рішення про доцільність ремонту і відновлення технічної готовності корабля буде прийнято після проведення його експертної перевірки.

Дійсно, кораблю майже 40 років, і певні сумніви, які висловлюються в ЗМІ, мають право на життя. З іншого боку, нам дуже потрібні кораблі такого класу. Тому зараз перше завдання - провести експертне обстеження, спираючись на яке в подальшому будемо визначати шляхи подальшого використання корабля: або ремонт, або - списання", - зазначив командувач ВМС ЗСУ віце-адмірал Ігор Воронченко.

Він також зазначив, що, з огляду на наявні виклики і загрози, перш за все на надходження на озброєння Чорноморського флоту РФ шести нових підводних човнів, для захисту країни з морського напрямку нам дуже потрібні протичовнові кораблі.

"Водночас, в найближчі 3-4 роки, з огляду на всі ресурси, отримати корабель такого класу від промисловості ми не зможемо. Будівництво нового корвета практично не ведеться через проблеми з з фінансуванням ... До речі, в складі того ж ЧФ РФ - 5 кораблів подібного класу. Тому, я сподіваюся, що корвет «Вінниця» ще послужить Україні, - додав він.

Воронченко також зазначив, що збереження корабля - це ще і збереження кадрового потенціалу корабельного складу флоту.

Нагадаємо, влітку відремонтували навчальний катер ВМС ЗСУ "Чигирин", який вийшов у свій перший із 2000 року похід.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram