ГоловнаСуспільствоЖиття

Українські трудові мігранти - останній великий резерв робочої сили в Європі Пресс-релиз

Українська держава досі не може порахувати - скільки трудових мігрантів виїхали з країни.

Українські трудові мігранти - останній великий резерв робочої сили в Європі
Фото: todaytj.wordpress.com

Скасування ліцензій на міжнародне працевлаштування виведе цей ринок з тіні і дозволить державі отримати чітку статистику щодо кількості українських трудових мігрантів, які працюють за кордоном. Учасники ринку повинні самі повідомляти державу, що вони займаються цим видом діяльності, як це відбувається в Польщі. Про це йшлося на щорічному Балтік Бізнес Форумі, який проходив 20-22 вересня в польському курортному місті Свіноуйсьце. Також багато часу було присвячено питанням боротьби з корупцією в Україні. На думку більшості експертів, саме відсутність прогресу в цьому питанні є перешкодою для подальшого розвитку нашої країни. У тому числі і для створення нових робочих місць. У цих умовах українські працівники продовжують шукати щастя в інших країнах, особливо в Польщі, де вони отримують легальну роботу, зарплату, вищу за українську в 4-5 разів, і повноцінне соціальне страхування. А Українська держава досі не може порахувати - скільки трудових мігрантів виїхали з країни.

"Зараз у Польщі працює 700 шведських компаній, що, звісно ж, мало, але в Україні в цей самий час присутні тільки 100 шведських компаній. Чому так? Тому що Україна не створює умови для захисту інвестицій. І немає умов для роботи в прозорому середовищі. В Україні повинні бути проведені реформи, які захистять бізнес", - заявив Даніель Ларссон, радник посольства Швеції в Польщі.

"Дуже важливо відкривати спільні підприємства між європейськими країнами і Україною, і для цього потрібні прийнятні умови ведення бізнесу. Крім того, потрібно завжди пам'ятати про боротьбу з корупцією. Україна повинна створити структури, які підтримають своїх підприємців. Ваша країна чекає на інвестиції, але вони самі по собі не зможуть поміняти Україну, не проведуть реформи, і ви повинні це розуміти", - вважає Торстен Воллерт, член Європейської комісії.

"Ринок міжнародного працевлаштування України на 99% знаходиться в тіні. Фактично, більшість компаній, які відправляють на роботу за кордон українців, не несуть за них ніякої відповідальності. В Україні цей вид діяльності підлягає ліцензуванню, але через бюрократичну тяганину, корупції і несучасних підходів, ліцензія не працює. Ми пропонуємо уряду скасувати ліцензію на міжнародне працевлаштування. Точніше, зробити її такою, коли компанія сама повідомляє в державні структури про те, що має намір займатися цим видом бізнесу. У разі скасування ліцензії, держава зможе вже протягом року отримати чітку картину трудової міграції українців, тому що легальні компанії з міжнародного працевлаштування зобов'язані повідомляти про те, в які країни і компанії вони відправляють людей на роботу", - наголосив Василь Воскобойник, голова Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування.

Довідка:

Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування  є неприбутковою громадською організацією, яка займається питаннями і проблемами, пов'язаними з працевлаштуванням за кордоном громадян України. Членами асоціації є незалежні приватні компанії, що надають послуги в сфері міжнародного працевлаштування. Асоціація існує заради координації зусиль усіх учасників ринку працевлаштування за кордоном і ефективного захисту інтересів українських заробітчан, які збираються шукати роботу за межами України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram