ГоловнаСуспільствоЖиття

Під Радою пройшла всеукраїнська акція проти розширення повноважень Нацгвардії

Акції пройшли в одинадцяти містах

Біля будівлі Верховної Ради пройшла всеукраїнська акція проти розширення повноважень Нацгвардії, яке передбачається законопроектом 6556. Про це повідомив кореспондент LB.ua з місця подій.

«Ми виступаємо проти законопроекту 6556. Доки у нас ще є шанс розповісти суспільству, що в разі його ухвалення Нацгвардія фактично стане військовою поліцією: буде уповноважена патрулювати, зможе підходити до людей, вимагати у них документи, звинувачувати в правопорушеннях. Найстрашніше, що в них при собі не буде ані камер, ані інших засобів фіксації. Правопорушення Нацгвардії не будуть зафіксовані, нацгвардійці будуть виправдані в судах, а громадяни не матимуть жодних способів захисту», - розповіла організатор київської акції Надія Мазур.

За словами учасників акції, законопроект може стати великою загрозою для учасників мирних зібрань, а нові повноваження Нацгвардії зможуть спричинити конфлікт інтересів між керівництвом:

«Нацгвардія зможе на місці вирішувати, наскільки далеко від них мають перебувати мітингувальники. Якщо громадяни приходять під адміністрацію президента, то до неї і так немає доступу, але, згідно із законопроектом, може трапиться так, що нас відсунуть на кілометр, а значить акції просто втратять свій сенс. Також насторожує й те, що частково Нацгвардія підпорядкована МВС, і не зрозуміло, хто ж її буде контролювати. Законопроект має бути знятий з розгляду вже зараз. Можливо, в інших реаліях він і потрібен буде, проте точно не тепер, коли суспільство не контролює владу», - повідомила Надія Мазур.

Ініціаторами всеукраїнської акції стала громадська організація Фундація регіональних ініціатив. У Києві до них приєднався «Чорний комітет» і «ОУН». Учасники акції тримали в руках плакати з написами «Ні поліцейській державі», «Патрульна поліція не військова міліція», «Законопроект 6556 - зі дна постукали кийками», «Нацгвардія не Беркут».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram