ГоловнаСуспільствоОсвіта

В Україну заборонили ввезення російської книги з англійської мови через прославлення Сталіна

Експерти звернули увагу на тексти, складені для старшокласників.

В Україну заборонили ввезення російської книги з англійської мови через прославлення Сталіна
Фото: borjomi88/depositphotos

Державний комітет з питань телебачення і радіомовлення заборонив ввезення в Україну російської книги "700 нових усних тем з англійської мови" через прославлення особи Йосифа Сталіна.

Про це повідомляють на сайті Держкомтелерадіо.

"Держкомтелерадіо відмовило ТОВ "Етніктрейд" у видачі дозволу на ввезення з Росії книги Я.А. Клима "700 нових усних тем з англійської мови". Рішення прийнято на підставі висновку експертної ради Держкомтелерадіо з питань аналізу та оцінки видавничої продукції про зарахування її до такої, що не дозволена до поширення на території України", - йдеться в повідомленні.

Експерти звернули увагу на тексти, з яких російське видавництво склало посібник для вивчення англійської мови учнями 11 класів середніх шкіл, ліцеїв і гімназій. Один із таких текстів присвячений Сталіну і прославлянню його диктаторських методів.

"У дуже короткий проміжок часу він зумів зробити з аграрної країни дійсно сильну державу. Ймовірно, це було б неможливо без сильного, але жорсткого характеру, який був у Сталіна, і величезної кількості російських людей, що віддали свої життя на благо країни", - наводиться приклад тексту книги.

Крім того, в тексті про історію Росії йшлося про те, що "перша руська держава включала в себе Київ, Новгород, Володимир".

"Ми маємо яскравий приклад того, як пропаганда імперських геополітичних доктрин країни-агресора проникає навіть у посібник з вивчення англійської мови. Умисне спотворення історії, коли слідом за Анною Ярославною "російським" стає вже і Київ, нав'язування імперських ідеологічних доктрин, виправдання диктатури Сталіна, а отже, відповідно, і злочинів Путіна, переслідує одну мету - зміцнити міф про наддержаву Росію і створити ідейну основу для повернення України й інших уже незалежних від імперії країн у сферу домінування держави-агресора", - зазначила член експертної ради Держкомтелерадіо Алла Ковтун.

Нагадаємо, в грудні Україна заборонила ввезення з Росії книг пропагандистського спрямування і антиукраїнського змісту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram