ГоловнаСуспільствоВійна

Порошенко назвав запропонований Росією варіант введення миротворців "гібридним"

"У такій місії не місце для представників агресора".

Порошенко назвав запропонований Росією варіант введення миротворців "гібридним"
Петр Порошенко
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко вважає запропонований Росією варіант введення миротворчої місії на Донбас спробою легалізувати бойовиків і заморозити конфлікт.

Про це він заявив під час загальних дебатів Генеральної асамблеї ООН у США.

"Гібридні "миротворчі пропозиції" від Москви є ще одним прикладом справжніх амбіцій Росії, яка прагне легалізувати своїх маріонеток і заморозити конфлікт назавжди", - сказав він.

Порошенко підкреслив, що Україна вважає розгортання повноцінної миротворчої операції ООН єдиним ефективним рішенням для деескалації ситуації, захисту населення і наближення до політичного врегулювання.

"Саме тому мандат миротворців повинен покривати всю окуповану територію, включаючи російсько-український державний кордон. Це обов'язкова умова. Поки межа використовується як ключовий шлях для постачання озброєння і особового складу на Донбас, до того часу не буде миру в моїй країні", - зазначив президент.

Він також акцентував, що відповідно до керівних принципів ООН миротворці повинні бути неупередженими.

"У такій місії не місце для представників агресора. Вони не можуть бути її частиною за визначенням", - підкреслив Порошенко.

Він також зазначив, що повноцінна міжнародна присутність на Донбасі може допомогти Україні впоратися зі зростанням терористичної діяльності на територіях, які зачепив конфлікт.

Нагадаємо, сьогодні Порошенко закликав Радбез ООН розгорнути миротворчу місію на Донбасі, а генерального секретаря організації Антоніу Гутерреша - направити в Україну технічну місію для підготовки розгортання миротворчої операції.

5 вересня президент Росії Володимир Путін підтримав ідею розміщення миротворчої місії на Донбасі, але заявив, що вона повинна стояти тільки на лінії розмежування, а Україна повинна погодити її з "ДНР" і "ЛНР". Відповідна російська резолюція була також спрямована до Радбезу ООН.

Глава російського МЗС Сергій Лавров заявив, що миротворці ООН повинні займатися тільки охороною місії ОБСЄ. Представник України в контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кучма назвав таку пропозицію "нонсенсом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram