ГоловнаСуспільствоПодії

Факти і версії: що відомо про пожежу в таборі "Вікторія"

 В ніч на 16 вересня в Одесі згорів корпус дитячого табору «Вікторія». Двоє дівчаток ( 8 і 9 років) загинуло. Їх обгорілі тіла знайшли пожежники. Ще двоє дітей були госпіталізовані з отруєнням чадним газом та травмою хребта. Пізніше рятівники розшукали частину дитячого тіла, яка може належати 12-річній Арпентій Сніжані, офіційно – зниклій безвісти. Поки тіло не ідентифіковане. LB.ua розповідає версії і факти про пожежу. 

Фото: Фото: odesa.dsns.gov.ua

Через що спалахнула пожежа

Повідомлення про пожежу поступило в Службу надзвичайних ситуацій о пів на дванадцяту ночі. Поки пожежники доїхали до табору, вогонь розлетівся двома поверхами корпусу. Сусідні корпуси також почали диміти.

Волонтер Андрій Танцюра, який вів пряму трансляцію з місця трагедії, повідомив, що пожежникам не вистачає води для того, щоб погасити вогонь – водойма на території табору виявилась майже пустою.

Не працювала також і протипожежна сигналізація. Порушення помітили ще 27 червня під час інспекції. Посадовець, який відповідав за пожежну безпеку, тоді обійшовся штрафом.

Розслідування

Поліція Одеської області відкрила кримінальне провадження за частиною 2 статті 270 Кримінального кодексу – порушення норм пожежної безпеки.

У той же час, незалежні експерти групи «2 травня» вирішили провести власне розслідування. Саме ці люди раніше збирали факти стосовно трагедії в одеському Будинку профспілок. 

Експерт-хімік групи Владислав Балінський розповів LB.ua, що під час візуального огляду табору, він помітив багато серйозних порушень норм протипожежної безпеки. Нехтування правилами безпеки, на його думку, були допущені вже на етапі проектування будівництва табору.

Зокрема, корпус, що згорів, був збудований з соснового кругляка. Це повністю суперечить нормі ДБН, щодо матеріалів будівництва дитячих спальних приміщень.

Якщо вже дитячий табір збудували з кругляка, його, як мінімум мали б обробити вогнезахисною сумішшю. Але, схоже, що й на цьому зекономили.

«При візуальному огляді, мною були виявлені лише сліди поверхневого нанесення суміші. Внутрішні лиштви, і інші елементи конструкції, позбавлені ознак нанесення вогнезахисних речовин взагалі, – розповідає Балінський. – Будівля подібного типу згорає до тла за 10 хвилин. При цьому, таке задимлення, що ніяких мір вжити не можливо».

«Дві дівчинки ймовірно згоріли заживо на другому поверсі в одній кімнаті. Це жахлива смерть», – констатує він.

Фото: facebook.com/gunp.odessa
Фото: facebook.com/gunp.odessa

Багато питань є й до планування комплексу. За словами Балінського, корпуси знаходяться занадто близько один до одного і між ними немає пожежних проїздів.

Окрім цього, експерт відзначив наступні порушення протипожежної безпеки на території табору:

– відсутні інформаційні таблички і план евакуації;

– протипожежна сигналізація вмонтована неправильно;

– відсутні світлові сигналізатори;

– недостатня кількість звукових сигналізаторів;

– відсутні гідранти;

– протипожежна водойма розміщена у важкодоступному місці.

За вказані порушення, на думку експерта, повинні відповідати проектанти і служби, які здійснювали нагляд і введення в експлуатацію.

Окрім, цього, субпідрядчик, який працював на будівництві табору, розповів виданню "Дуская", що жодних документальних свідчень їх роботи не було, їм платити по мінімуму і часто, заради економії змушували відступати від технічних норм. 

"Взагалі, всіх будівельників на цьому об'єкті дуже сильно квапили, а гроші - це взагалі окрема розмова. За моїми підрахунками, ціни були «загнуті» мінімум в три-чотири рази, а роботи проводили в самому «економічному» режимі. Ми працювали - жити-то треба, намагалися по можливості робити все по-людськи. Думаю, пожежа, дійсно, почалась з електропроводки - кажуть, там було багато проблем. Економили на всьому, від перетину проводів до якості монтажу. І те, що сигналізація не працювала, як годиться, мене теж не дивує», - наводять його слова у матеріалі.

Вкрадені мільйони

Особливий цинізм ситуації полягає у тому, що минулого року з міського бюджету виділили 11,5 млн грн на реконструкцію табору. У тому числі, гроші мали б піти і на встановлення пожежної сигналізації.

Реконструкція «Вікторії» розпочалась у 2015 році, але у 2016 був оголошений тендер на проведення додаткових робіт. Щоправда, тендер був досить умовним. Його виграла компанія ТОВ «Юг-Укрстрой», проти якої раніше було порушено кримінальне провадження. Справа стосувалась внесення завідомо неправдивих даних у тендерну документацію.

Видання «Наші гроші» підозрює, що ці 11 мільйонів були розкрадені.

«За даними сайту «Youcontrol», у «Юг-Укрстроя» є дві ліцензії – одна від Державної архітектурно-будівельної інспекції на створення об’єктів архітектури і одна була отримана у грудні 2016 року (вже після виграшу тендеру на реконструкцію «Вікторії») у територіальному управлінні Держгірпромнагляду по Одеської області, на що саме – невідомо. Даних про наявність у фірми ліцензії від Держслужби з надзвичайних ситуацій на роботи протипожежного значення – також немає. У тендерній документації основного контракту був розділ про «улаштування автоматичної установки пожежної сигналізації та оповіщення про пожежу». Однак з додаткової угоди невідомо що ще знадобилось зробити для освоєння додаткових мільйонів на цьому пункті кошторису», – йдеться у матеріалі «Наших грошей».

Хто відповість за смерті?

Логічно, що при такій кількості порушень правил пожежної безпеки, у батьків, чиї діти відпочивали у «Вікторії» виникло чимало питань до місцевої влади і безпосередньо до мера Одеси Геннадія Труханова.

Зокрема, людей хвилювало, чи будуть покарані посадовці, чия халатність привела до смертей.

За відповідями вчора одесити прийшли під міську раду. Однак мер міста до них не вийшов. Тож, люди спробували самотужки потрапити до мерії. Втім, муніципальна охорона і підрозділи поліції у відповідь застосували сльозогінний газ.

За словами одеського активіста Сергія Стерненка, лише через дві години після початку акції біля мерії з’явився заступник мера Андрій Котляр і голова Нацполіції Одеської області Дмитро Головін. Вони, втім, не змогли повідомити нічого конкретного, стверджує він.

Лише увечері влада частково відреагувала на протести людей. Наказом мера на час проведення слідчих дій, були відсторонені від посад голова Київської районної адміністрації Володимир Сушков, директор комплексу «Вікторія» Петрос Саркісян, відповідальна за пожежну безпеку Тетяна Ланіна та вихователь Наталя Янчік.

У відставку подала директор департаменту освіти на науки Одеської міськради Олена Буйневич, хоча її посада не є профільною у цьому питанні.

Натомість, про звільнення заступниці мера із гуманітарних питань Зінаїди Цвірінько, яка безпосередньо відповідала за введення дитячого табору в експлуатацію, ніхто не говорить. Вчора вона просто вимкнула телефон і зникла. Голову УКБ Бориса Панова, який приймав роботи, також не усунули від роботи.

Поки затримано і оголошено підозру тільки двом посадовцям: директору та відповідальному за пожежну безпеку.

Експерт групи «2 травня» Владислав Балінський каже, що випадок «Вікторії» на жаль – типовий і нехтування нормами будування стало звичною практикою, яку схвалює місцева влада.

«У сфері містобудування ми спостерігаємо на протязі довгого часу цілий ряд дуже і дуже серйозних порушень. Минулого року ми протестували проти злочинного плану зонування. На жаль, він був прийнятий. Аналізуючи його кожен спеціаліст скаже, що цей план не відповідає нормам техніки безпеки. Я вважаю, що Геннадій Леонідович несе пряму відповідальність за все, що відбувається. Міські структури виглядають абсолютно імпотентно. Суцільна корупція і непрофесіоналізм», – переконаний він.

Сьогодні, 17 вересня, мер Одеси таки зустрівся з батьками дітей, які відпочивали в таборі. Він пообіцяв, що по факту пожежі буде проведене розслідуванн, а винні будуть покарані.

"На питання, чому вона не працювал (пожежна сигналізація), нам дадуть відповідь експерти. Якби я знав, що з нею проблеми, заходи були б прийняті. І тепер вони будуть найжорсткіші щодо винних. Ми нікого не будемо виправдовувати і ховати. Ми не знімаємо з себе відповідальність», сказав Труханов, водночас зазначивши, що він "категорично проти того, щоб ми влаштовували шум і карали невинних», - передає "Думская". 

Тереза ЛащукТереза Лащук, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram