ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Шнобелівську премію присудили за дослідження рідкої природи котів

"Якщо ви спостерігаєте за котом досить довго, він приймає форму посудини".

Шнобелівську премію присудили за дослідження рідкої природи котів
Фото: pixabay.com

Організатори "Шнобелівської премії" (The Ig Nobel Prize) оголосили лауреатів 2017 року.

Журі відзначило дослідження з реології і гідродинаміки котів, про користь діджеріду під час хропіння, про вплив крокодилів на ставлення до ризику й інші не менш важливі наукові роботи, пише видання "N+1".

Премія в галузі фізики дісталася дослідникові з Франції Марку-Антуану Фардону, який перейнявся питанням про те, до якого агрегатного стану слід зарахувати котів: хоча ці тварини здаються власниками твердого тіла, вони, як рідини, здатні приймати форму посудини, зберігаючи при цьому свій обсяг.

За словами Фардона, поштовхом до дослідження стали побачені ним у мережі численні фото котів у салатницях, каструлях і раковинах для миття посуду. "Це підштовхнуло мене до думки про те, що загалом означає поняття рідини, і я вирішив, що котів можна використовувати, щоб проілюструвати фундаментальні питання реології", - пояснив свою думку фізик у коментарі The Guardian. "Якщо ви подивитеся на таймлапс-відео руху льодовика, то не залишиться сумнівів у тому, що він тече немов рідина. Приблизно те саме відбувається і з котами: якщо ви спостерігаєте за котом досить довго, він приймає форму посудини - точно так само поводиться і рідина".

"Премію миру" цього року отримали дослідники зі Швейцарії, з Канади і Нідерландів, які намагалися усунути основу безлічі сімейних конфліктів - нічне хропіння. Вони прийшли до висновку, що позбутися хропіння допоможе гра на діджеріду (різновид дудки).

Премія з економіки дісталася дослідникам, які виявили, що люди, які вступали в контакт з живим крокодилом, більш залежні від азартних ігор.

За анатомії премію отримав автор дослідження "Чому в людей похилого віку такі великі вуха?".

Премію з біології отримали дослідники, які з'ясували, як у самок печерних комах з'явилися пеніси, а в самців - вагіни.

Також премій удостоїлися дослідження про те, що плід активніше реагує на музику, якщо програвати її в піхву матері, а не біля живота; що близнюки не завжди розрізняють одне одного на фотографіях; які ділянки мозку відповідають за нелюбов до сиру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram