ГоловнаСуспільствоЖиття

Кияни просять Порошенка і Гройсмана допомогти громаді повернути незаконно захоплений берег Дніпра

Місцеві жителі планують облаштувати парк замість "Сонячної Рів'єри".

Кияни просять Порошенка і Гройсмана допомогти громаді повернути незаконно захоплений берег Дніпра

Активісти і жителі Микільської Слобідки в Києві звернулися з відкритим листом до Президента України Петра Порошенка і прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням відреагувати на незаконне будівництво житлового комплексу "Сонячна Рів'єра" на берегах Дніпра і забезпечити чотиристоронній діалог для повернення прибережних рекреаційних земель у власність Києва.

Місцеві жителі вимагають зупинити незаконне будівництво та облаштувати на його місці парк. До діалогу вони закликають прем'єр-міністра, представників "Ощадбанку", до якого перейшло право на ділянку з незавершеним будівництвом, і представників КМДА. Звернення опубліковане на сторінці громадської організації "Микільська Слобідка" в фейсбуці.

Там також зазначено, що 15 серпня на зустрічі з заступником голови КМДА Петром Пантелєєвим і заступником голови правління "Ощадбанку" Андрієм Стеценком за участю нардепів Віктора Чумака та Наталії Новак активістам пообіцяли, що такий діалог буде. Однак з того часу, кажуть місцеві жителі, нічого з місця не зрушило.

Нагадаємо, "Сонячна Рів'єра" - один із найбільших житлових комплексів, які зводить корпорація "Укрбуд". Побудувати планували шість будинків на березі Дніпра. Зараз зведено два будинки по 23-й і 21-й поверх. У них вже розкуплено близько половини з 600 квартир. Через це будівництво регулярно спалахують протести місцевих жителів. У травні 2016 року Держархбудінспекція анулювала дозвіл на будівництво житлового комплексу "Сонячна Рів'єра" "у зв'язку з відсутністю у забудовника базових документів, які давали йому право на забудову: права на користування земельною ділянкою та містобудівних умов і обмежень забудови".

Крім того, в 2015 році ділянку під забудовою було передано замовником "Ощадбанку", який оформив на неї право власності (активісти стверджують, що це протизаконно, тому що землі належать до природоохоронної та рекреаційної зони). Банк розділив їх на кілька ділянок меншої площі і збирається продати на аукціоні. Компанія "Укрбуд", яка будувала житловий комплекс "Сонячна Рів'єра" заявила про намір їх купити. Місцеві жителі вважають, що землі повинні бути повернуті у власність громади і міста.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram