ГоловнаСуспільствоОсвіта

В українській початковій школі викладання ведеться восьма мовами, - Міносвіти

Також мову і літературу нацменшин викладають як предмет у школах, де навчання здійснюється державною мовою.

В українській початковій школі викладання ведеться восьма мовами, - Міносвіти
Фото: nnews.nnov.ru

Як предмет у школах України вивчають 30 мов. Восьма мовами викладають у початкових школах, де вчаться діти - представники національних меншин, шістьма мовами - в загальноосвітніх навчальних закладах.

Про це йдеться у відповіді Міністерства освіти і науки на запит Укрінформу.

 "У загальноосвітніх навчальних закладах України здійснюється навчання шістьма мовами (українською, молдовською, польською, російською, румунською, угорською), в початковій школі - восьма (українською, болгарською, молдовською, польською, російською, румунською, словацькою, угорською), як предмет вивчають 30 мов", - повідомили в Міносвіти.

Також у всіх загальноосвітніх навчальних закладах з навчанням мовами національних меншин вивчають як окремий предмет мову та літературу відповідної меншини.

"Думка про те, що розширення вивчення української мови в загальноосвітній середній школі для представників національних меншин України призведе до зниження якості вивчення національних мов, хибна", - зазначили в Міністерстві.

За даними Департаменту середньої та дошкільної освіти, у 2016-2017 навчальному році в Україні налічують 581 навчальний заклад з російською мовою викладання, в яких навчаються 355 955 учнів; 75 шкіл (16 139 учнів) і 3 школи (2693 учні) - з румунською і молдовською мовами викладання відповідно, 71 школу (16020) - з угорською, 5 (1785) - з польською мовою викладання.

При цьому діти - представники національних меншин мають можливість вивчати рідну мову факультативно і в гуртках. Також мови і літературу національних меншин викладають як предмет у школах, де викладання ведеться державною мовою. Зокрема, як предмет рідну мову вивчають у школах 919 тисяч маленьких росіян, 4181 дитина, приналежна до румунської громади, 1110 дітей угорської національної меншини, 2474 учні вивчають молдовську мову, 45964 - польську. Також є класи, де мовою навчання є словацька - 145 дітей (218 вивчають рідну мову як предмет) і болгарська - 61 дитина (7897 дітей вивчають болгарську мову як предмет).

Крім того, як предмет вивчають рідну мову в українських школах гагаузи, греки, кримські татари.

У системі вищої освіти за спеціальністю "філологія" вивчають 29 мов, у тому числі кримсько-татарську, польську, російську, румунську, болгарську, білоруську, угро-фінські мови, східні мови.

У міністерстві зазначили, що, незважаючи на те, що в усіх школах із навчанням мовами нацменшин викладається і державна мова, рівень володіння нею у школярів вкрай низький, що підтверджується результатами ЗНО з української мови. Міністерство розробило додаткові заходи формування мовних компетенцій школярів, опанування і рідною, і державною мовами, які включають у тому числі і модернізацію навчально-методичного забезпечення шкіл і підготовку педагогічних кадрів.

У той самий час у МОН наголошують, що забезпечення навчання представників національних меншин здійснюється відповідно до Конституції України та законодавчих актів, а також "міжнародних норм і рекомендацій, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою і з урахуванням Гаазьких рекомендацій Верховного комісара ОБСЄ щодо прав національних меншин на освіту".

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада прийняла закон про освіту, який починає реформу освіти в Україні. Нова редакція закону передбачає, що діти, які підуть у школи з 1 вересня 2018 року, матимуть можливість навчатися рідною мовою тільки в початковій школі - перші чотири роки. З п'ятого класу всі предмети повинні викладатися українською мовою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram