ГоловнаСуспільствоОсвіта

Чотири країни закликали Україну не вводити обмеження на освіту рідною мовою

МЗС Болгарії викликало представника посольства України в Софії.

Чотири країни закликали Україну не вводити обмеження на освіту рідною мовою
Фото: konkurent.in.ua

Болгарія, Греція, Румунія і Угорщина закликають Україну не вводити в дію норму нового закону "Про освіту" щодо навчання виключно українською мовою.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства закордонних справ Болгарії.

"Болгарія, Греція, Румунія і Угорщина закликали Україну не вводити обмеження на освіту рідною мовою, які передбачені в законі про освіту, прийнятому Верховною Радою України у другому читанні", - сказано в ньому.

З відповідним проханням міністри закордонних справ Болгарії - Катерина Захар'єва, Греції - Нікос Кодзіас, Румунії - Теодор Мелескаун і Угорщини - Петер Сіярто звернулися в листі до міністра закордонних справ України Павла Климкіна, генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда та верховного комісара Організації з безпеки і співпраці в Європі у справах національних меншин Ламберто Заньєра.

Згідно з новим положенням закону України "Про освіту" надається можливість навчання меншин рідній мові до 5-го класу, після чого всі предмети (з деякими винятками) будуть викладатися тільки українською мовою. Передбачається також, що українська мова стане єдиною мовою освіти в системі середньої, професійної та вищої освіти.

Відзначається, що за розпорядженням Захар'євої в Міністерство закордонних справ Болгарії було викликано представника посольства України в Софії. У розмові було висловлено занепокоєння болгарської сторони щодо наслідків для болгарської національної меншини в Україні від прийняття нового закону про освіту.

Українська сторона вказала, що новий закон про освіту не порушує права болгарської національної меншини на вивчення рідної мови. За словами представника українського посольства, метою нормативного акта є посилення використання української мови, яка є державною.

Тим часом, посол Болгарії в Україні Красимир Мінчев проведе зустріч в Міністерстві закордонних справ України, в якій висловить болгарську позицію за новим законом про освіту.

Як повідомлялося, офіційна влада Угорщини, Румунії та Молдови висловила заклопотаність новим українським законом про освіту, а Польща закликала Україну до консультацій щодо його застосування в школах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram