ГоловнаСуспільствоЖиття

Київський 500-річний дуб на Лисій горі взяли під охорону "від нерозумних туристів"

"Дуб Григорія Кожевнікова" визнали пам'яткою природи місцевого значення.

Київський 500-річний дуб на Лисій горі взяли під охорону "від нерозумних туристів"
Архивное фото
Фото: nashkiev.ua

Київська міська рада оголосила 500-річний дуб, який знаходиться на території урочища "Лиса гора" в Голосіївському районі Києва, ботанічним пам'ятником природи місцевого значення.

Про це повідомляють на сайті міськради.

Обхват дерева - 5,6 метра, висота - близько 30 метрів.

"Це найстаріший з дубів Лисої гори, він є частиною Голосіївської пущі - лісу, який за своїми характеристиками не поступається знаменитій Біловезькій Пущі. Дерево отримало ім'я творця ідеї заповідності, професора Григорія Кожевнікова «Дуб Григорія Кожевнікова»", - наголошено в повідомленні.

Клопотання оголосити дуб ботанічним пам'ятником природи місцевого значення надійшло від Київського еколого-культурного центру.

"Там повідомили, що дерево знаходиться під загрозою і вже постраждало від нерозумних туристів, які розкладають багаття на лісовій галявині біля його коренів", - пояснили в Київраді.

Проект рішення про офіційний статус 500-річного дуба було винесено на розгляд комісіями Київради в червні, про це повідомляв раніше депутат Київради Олександр Пабат у Фейсбуці.

"Об'єктивних причин для відмови немає, навіть майбутній балансоутримувач - Національний історико-архітектурний музей «Київська фортеця» згоден нести додаткову відповідальність за багатовікове дерево", - написав він.

Фото: facebook.com/olexandr.pabat

"До речі, сьогодні в Києві налічується близько 220 об'єктів у статусі пам'ятників природи місцевого значення, серед них дуби, шовковиці, тополя, метасеквойї і навіть груша", - додав депутат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram