ГоловнаСуспільствоЖиття

"Укрзалізниця" змінить порядок перетину кордону на "Інтерсіті" після інциденту з Саакашвілі

Зараз у цих потягах діє окремий порядок митного і прикордонного контролю.

"Укрзалізниця" змінить порядок перетину кордону на "Інтерсіті" після інциденту з Саакашвілі
Фото: facebook.com/olexander.krasnoshtan

"Укрзалізниця" планує змінити систему проходження прикордонного контролю на поїздах "Інтерсіті" для недопущення проїзду пасажирів з підробленими документами.

Про це заявив в. о. голови УЗ Євген Кравцов.

За його словами, в поїзді "Інтерсіті", що перетинає українсько-польський кордон, діє окремий порядок митного контролю, який здійснюється під час руху - це експериментальна модель, яка була введена, щоб пасажири швидше перетинали кордон.

"Нам потрібно буде вивчити її і, можливо, підкоригувати, щоб не було лазівок для окремих пасажирів. Окрім цього випадку, у нас, на жаль, бувають ситуації, коли особи, які мають невідповідні документи або підроблені, і не мають права в'їзду в Україну, намагаються це зробити. Тоді їх знімають з поїзда після проходження кордону", - сказав Кравцов.

На запитання, чи можна було так вчинити з колишнім президентом Грузії Михайлом Саакашвілі, він відповів: УЗ узагалі не мала права пускати його на борт.

Кравцов наголосив, що позиція і дії з боку персоналу "Укрзалізниці" були абсолютно законними, були виконані всі інструкції. Крім того, на цей момент УЗ компенсувала близько 50 тис. гривень пасажирам, які постраждали через затримку поїзда.

Нагадаємо, завдяки експерименту з проходження прикордонного і митного контролю в електропоїзді "Інтерсіті+" час шляху скоротився майже на годину - до 6 годин 40 хвилин.

У неділю позбавлений громадянства України Михайло Саакашвілі намагався перетнути кордон. Спочатку він сів на поїзд "Перемишль - Київ", але "Укрзалізниця" відмовилася везти пасажира без документів. Тому через кілька годин Саакашвілі з прихильниками вирушили на пункт пропуску "Шегині" на автобусі. Там його знову затримали. Пункт пропуску був закритий під приводом повідомлення про мінування. В результаті близько 20:00 прихильники політика не витримали, прорвали оточення і в "коробочці" провели Саакашвілі на українську територію. Під час інциденту постраждали 12 співробітників Національної поліції і 5 прикордонників.

Генпрокурор Юрій Луценко пообіцяв притягнути до кримінальної відповідальності організаторів незаконного перетину держкордону. Поліція порушила кримінальну справу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram