ГоловнаСуспільствоЖиття

Кримчанина оштрафували за згадку Меджлісу в соцмережі

Підконтрольний Росії "верховний суд Криму" розгляне скаргу на цей штраф.

Кримчанина оштрафували за згадку Меджлісу в соцмережі
Фото: goodvin.info

Підконтрольний Росії "верховний суд Криму" розгляне касаційну скаргу кримчанина Рустема Меннанова на рішення Радянського мирового суду, який оштрафував його за пост у соціальній мережі, де згадувався Меджліс кримськотатарського народу.

Про це розповів юрист Февзі Каракаш, повідомляє "Крим.Реалії".

"Днями Рустему Меджитовичу прийшли документи, що скаргу прийняли до розгляду. Скаргу розглядатиме Верховний суд Криму. Швидше за все, Верховний суд не викликатиме сторін. Якщо викличуть, то ми поїдемо і будемо відстоювати нашу позицію", - зазначив юрист.

Він також додав, що в разі відмови Меннанов має намір дійти до Європейського суду з прав людини.

"Будемо йти до кінця, тому що, однозначно, порушуються права людини", - зазначив адвокат.

Меннанова оштрафували на 2 тис. рублів (близько 920 гривень) за пост у соцмережі, де він згадав Меджліс і привітав лідера кримськотатарського народу Мустафу Джемілєва з днем народження. Активісту ставили адміністративне правопорушення відповідно до ч. 2 ст. 13.15 КОАП РФ (зловживання свободою масової інформації).

4 липня суд відмовив йому в задоволенні апеляційної скарги та залишив чинним штраф.

Нагадаємо, 26 квітня 2016 року "верховний суд" Криму заборонив Меджліс, визнавши його екстремістською організацією. Ініціатором процесу була так званий "прокурор" Криму Наталія Поклонська, яка заявила, що Меджліс нібито співпрацює з організацією "Хізб ут-Тахрір", визнаною в РФ терористичною. Після цього Меджліс і Курултай перейшли в режим надзвичайного стану, а центральний офіс Меджлісу було вирішено перенести в Київ.

У вересні Верховний суд Росії визнав законною заборону Меджлісу.

19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН закликав РФ скасувати заборону Меджлісу і гарантувати права кримських татар і українців на території півострова. 22 квітня "влада" Криму заявила, що не має наміру переглядати рішення, а кримські татари нібито мають можливість створювати громадські структури для відстоювання і просування своїх інтересів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram