ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

На Сонці зареєстровано найбільший спалах за 12 років

Потужність рентгенівського випромінювання в момент спалаху досягла майже 10-3 Ват на квадратний метр. 

На Сонці зареєстровано найбільший спалах за 12 років
Фото: nplus1.ru

У середу, 6 вересня, о 15:02 за київським часом був зареєстрований найбільший за останні 12 років спалах на Сонці. Вибуху, що стався, був наданий бал X9.3. Спалах зареєстровано в активній області 2673 Обсерваторією сонячної динаміки SDO, пише N + 1.

Вчені стверджують, що до такого потужного спалаху призвела взаємодія двох найбільших за останні кілька років груп сонячних плям в активній області 2673, які спостерігалися на Сонці останні декілька днів.

Індекс спалахової активності на Сонці зріс за добу більш як на два бали і перевищив 10 балів, що відповідає максимально можливому чорному рівню, який перебуває вже за межею традиційної колірної шкали, використовуваної для оцінки спалахової активності. Потужність рентгенівського випромінювання в момент спалаху досягла майже 10-3 Ват на квадратний метр.

Найближчої доби вчені будуть оцінювати наслідки спалаху. За словами дослідників, вибух стався в геоефективній ділянці поблизу лінії Сонце-Земля, звідки вплив на нашу планету максимальний. Електромагнітне випромінювання в момент спалаху вже призвело до тривалого відключення радіо в високочастотному діапазоні, а також до виникнення деяких проблем з навігацією через порушення зв'язку протягом години.

За всю сучасну історію спостереження Сонця (останні двадцять років) було зареєстровано лише п'ять спалахів більшої сили, а останній із них класу X17.0 стався майже рівно 12 років тому - 7 вересня 2005 року. Вчених дивує, що нині такий потужний спалах стався на тлі сонячного мінімуму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram