ГоловнаСуспільствоВійна

Україна запропонувала обмін полоненими за формулою "309 на 87"

Місце перебування ще 57 осіб не встановлено.

Україна запропонувала обмін полоненими за формулою "309 на 87"
Архив
Фото: Сергей Нужненко

Україна запропонувала "ЛНР" і "ДНР" відпустити 87 полонених в обмін на звільнення 309 сепаратистів, повідомив один з учасників переговорів у мінській групі Віктор Медведчук.

За його словами, на сьогодні встановлено місце перебування 87 осіб з 144, які вважаються полоненими в "ДНР" і "ЛНР".

"Запропонували розглянути питання звільнення 87 розшукуваних нами українських громадян. Своєю чергою ми готові розглянути питання про звільнення 309 осіб, які розшукуються ОРДО і ОРЛО. Зазначу, що до числа цих 309 осіб ми не включаємо тих, яких звинувачують або засуджено за скоєння особливо тяжких злочинів, а також тих, кого звинувачують або визнано винним у вчиненні злочинів не пов'язаних з АТО", - сказав Медведчук виданню "КП в Україні".

"Проблема з проведенням звільнення пов'язана з тим, що списки для його здійснення мають затвердити всі сторони. Велика кількість осіб, розшукуваних ОРДО і ОРЛО і перебувають на території України, відмовляються від повернення на непідконтрольні Україні території. Верифікація цих осіб зменшує число тих, на кого претендують ОРДО і ОРЛО", - додав він.

6 вересня в Мінську відбудеться черговий раунд переговорів з питань мирного врегулювання на Донбасі.

Нагадаємо, один із головних пунктів мінських домовленостей - звільнення військовополонених - останні місяці практично не виконувався. За весь 2017 рік з боку ОРДЛО були відпущені тільки двоє людей, і то цивільні. 29 липня з Луганська вирушили додому суддя Апеляційного суду Луганської області Віталій Руденко і блогер Людмила Сурженко. Всі інші спроби домовитися з різних причин закінчувалися провалом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram