ГоловнаСуспільствоЖиття

З 1 січня на українському кордоні запрацює біометричний контроль (оновлено)

Громадяни Росії повинні будуть попередньо повідомляти про поїздку.

З 1 січня на українському кордоні запрацює біометричний контроль (оновлено)
Фото: inforesist.org

Система фіксації біометричних даних громадян на державному кордоні запрацює з 1 січня 2018 року.

Про це заявив президент Петро Порошенко під час церемонії відкриття центру надання адміністративних послуг у Харкові.

"Прискореними темпами зараз створюється система фіксації біометричних даних. Хочу підкреслити, що, відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони, яке днями оприлюднять, система фіксації біометричних даних у пунктах пропуску через державний кордон, яка повинна запрацювати з 1 січня 2018 року, дасть повноцінно запрацювати Єдиній національній системі біометричної ідентифікації і верифікації громадян України, іноземців і осіб без громадянства", - сказав Порошенко.

Він також додав, що в реалізації відповідного комплексу заходів важлива роль відводиться центрам надання адміністративних послуг.

Оновлення. Прес-служба голови держави повідомляє, що список країн, громадяни яких повинні будуть подавати біометричні дані, повинен затвердити уряд України.

Процедура в'їзду в Україну буде такою: іноземець повинен попередньо повідомити про намір в'їхати в Україну, на кордоні відбуватиметься фіксація даних біометричного паспорта (або зняття біометричних даних), а по приїзду він повинен буде відзначитися в місці перебування.

Оновлення 15:16. Нововведення передбачені рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 10 липня, яке президент увів у дію указом від 1 вересня.

Камбіну разом з СБУ доручено протягом місяця вжити комплексних заходів для посилення контролю над кордоном і дотриманням правил перебування на території України.

Уряд повинен вжити заходів для вдосконалення законодавства про порядок реєстрації місця проживання/перебування на території України іноземців, у тому числі громадян Російської Федерації, і осіб без громадянства, які походять із держав міграційного ризику або в'їхали в Україну з таких держав.

Кабмін повинен оновити перелік держав міграційного ризику і внести в нього Росію.

У двомісячний термін уряду доручено розробити механізм і етапність упровадження попереднього електронного повідомлення іноземцями та особами без громадянства про в'їзд в Україну; в'їзду в Україну росіян лише за біометричними паспортами.

Протягом тримісячного терміну мають ужити заходів зі створення центрів надання адміністративних послуг у районі контрольних пунктів в'їзду-виїзду.

Уряд повинен забезпечити початок функціонування з 1 січня 2018 року національної системи біометричної верифікації та ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства, вирішивши питання необхідного ресурсного забезпечення фіксації біометричних даних іноземців, в тому числі громадян Російської Федерації, і осіб без громадянства під час здійснення прикордонного контролю в пунктах пропуску через державний кордон України та в контрольних пунктах в'їзду-виїзду.Нагадаємо, в липні Порошенко повідомив, що Україна введе біометричний контроль для іноземців, які перетинають держкордон. Також РНБО доручила ввести обов'язкову реєстрацію для росіян.

Як запевнив голова українського МЗС Павло Клімкін, введення біометричного контролю для іноземців

не матиме практичних наслідків для громадян Європейського Союзу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram